ua en ru

Влада погодилися не публікувати закони від 16 січня - "Батьківщина"

Влада попередньо погодилися не публікувати "драконівські" закони, прийняті Верховною Радою України 16 січня 2014 р.

Влада попередньо погодилися не публікувати "драконівські" закони, прийняті Верховною Радою України 16 січня 2014 р. Про це "РБК-Україна" заявив депутат фракції "Батьківщина" Андрій Павловський.

За словами Павловського, опозиція візьме участь у переговорах з Президентом України Віктором Януковичем за умови скасування "драконівських законів.

"Умова початку переговорів - це скасування "драконівських законів про цензуру і переслідування. Попередньо вони дали згоду не друкувати закони. Тоді вони не набудуть чинності. Потім ми анулюємо всі "драконівські" закони в Раді", - повідомив Павловський.

Нагадаємо, у неділю після зустрічі з Януковичем у Межигір'ї Кличко повідомив, що Президент пообіцяв у понеділок вранці, 20 січня, створити комісію з представників Адміністрації Президента, Кабінету міністрів України і представників опозиції, яка займеться вирішенням кризової ситуації в країні.

Раніше лідер "Батьківщини" Арсеній Яценюк повідомив, що комісію очолить секретар РНБО Андрій Клюєв.

Нагадаємо, Верховна Рада України ухвалила закон "Про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян" та ряд інших законів 16 січня 2014 р. без обговорення, підняттям рук, без проведення точного підрахунку голосів. Президент України Віктор Янукович підписав ці закони 17 січня.

Ряд експертів і громадських та правозахисних організацій вже назвали ці закони "драконівськіми" і такими, які демонструють регрес у правах людини.

Так, Світовий конгрес українців вважає, що прийняті 16 січня закони спрямовані на знищення демократії і встановлення жорсткого авторитарного режиму в Україні. А глава Державного департаменту США Джон Керрі назвав ці закони "порушують норми ОБСЄ і ЄС".

Прийняті Верховною Радою України 16 січня 2014 р. і підписані Президентом України Віктором Януковичем 17 січня 2014 р. закони в офіційній пресі поки не опубліковані, а значить, в силу поки не вступили.