ua en ru

Вашингтон може призначити спецпредставника для закриття в'язниці в Гуантанамо

Вашингтон може призначити спецпредставника для закриття в'язниці в Гуантанамо. У його завдання входитиме висилка ув'язнених з в'язниці на батьківщину або в треті країни, передає Reuters. Найбільш вірогідним кандидатом на цей пост може стати будь-хто з високопоставлених американських дипломатів.

"В даний час ми розглядаємо можливість призначення кого-небудь високопоставленого в Державному департаменті, щоб він зайнявся питанням репатріації або переміщення ув'язнених, яким ми дозволимо залишити в'язницю", - сказав представник Білого дому Джей Карні під час прес-конференції.

Провину за кризу із закриттям в'язниці в Гуантанамо Дж.Карні поклав на конгрес, який не виділяє достатніх коштів, що не дозволяє перевести ув'язнених у в'язниці в межах США.

"Ми повинні працювати спільно з конгресом і переконувати членів конгресу, що в інтересах нашої національної безпеки і навіть бюджету закрити в'язницю в Гуантанамо", - підбив підсумок представник адміністрації США.

Нагадаємо, що в'язниця на військовій базі США в Гуантанамо на Кубі була відкрита в 2002 р. В даний час в ній містяться 166 осіб. Багатьом з них так і не пред'явлені звинувачення. У в'язниці йде голодування й акції протесту проти жорстких умов утримання.