ua en ru

В Україні сьогодні набуває чинності положення, що узаконює "Беркут"

В Україні сьогодні, 21 січня 2014 р., вступає в силу положення про спеціальний підрозділ міліції громадської безпеки "Беркут", що дозволяє бійцям цього спецпідрозділу застосовувати вогнепальну зброю при виконання своїх обов'язків.

В Україні сьогодні, 21 січня 2014 р., вступає в силу положення про спеціальний підрозділ міліції громадської безпеки "Беркут", що дозволяє бійцям цього спецпідрозділу застосовувати вогнепальну зброю при виконання своїх обов'язків. Про це йдеться в наказі Міністерства внутрішніх справ України № 1011 від 24 жовтня 2013 р.

Згідно із зазначеним положенням, працівники підрозділу з метою виконання покладених на них завдань мають право застосовувати заходи фізичного впливу, у тому числі прийоми рукопашного бою, спеціальні засоби та вогнепальну зброю у випадках та в порядку, визначених статтями 12-15-1 закону України "Про міліцію".

Нагадаємо, згідно зі статтею 12 закону України "Про міліцію", міліція має право застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби і вогнепальну зброю у випадках і в порядку, передбачених цим законом.

Проте, як йдеться у законі, використанню вогнепальної зброї повинно передувати попередження про намір їх використання, якщо дозволяють обставини.

"Без попередження фізична сила, спеціальні засоби і зброя можуть застосовуватися, якщо виникла безпосередня загроза життю або здоров'ю громадян чи працівників міліції", - йдеться у документі.

Забороняється застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби і вогнепальну зброю до жінок з явними ознаками вагітності, осіб похилого віку або з вираженими ознаками інвалідності та малолітніх, крім випадків вчинення ними групового нападу, що загрожує життю і здоров'ю людей, працівників міліції, або збройного нападу чи збройного опору.

У положенні про "Беркут" указується, що зазначені дії можуть бути здійснені лише з дозволу прокурора, крім невідкладних випадків, коли затримка в проведенні слідчої дії може призвести до неможливості досягнення її мети (у такому разі прокурор невідкладно повідомляється про здійснення відповідних дій).

"У випадках участі в проведенні слідчих (розшукових) дій поза межами постійної дислокації підрозділ підпорядковується виключно слідчому або керівнику оперативного підрозділу органу внутрішніх справ, який їх проводить у разі отримання доручення слідчого", - йдеться у положенні.

Серед обов'язків, покладених на спецпідрозділ "Беркут" зазначаються: забезпечення безпеки громадян і громадського порядку; виявлення, запобігання і припинення кримінальних правопорушень; виявлення та припинення адміністративних правопорушень; проведення самостійно або разом зі службами, підрозділами органів внутрішніх справ, внутрішніх військ МВС України, центральними та місцевими органами виконавчої влади профілактичних заходів з метою запобігання та припинення правопорушень; ужиття заходів для ліквідації наслідків аварій, пожеж, катастроф, стихійних лих та інших надзвичайних подій, рятування людей і надання їм допомоги; участь у проведенні карантинних заходів під час епідемій та епізоотій.

Нагадаємо, наказ МВС від 24 жовтня 2013 р. вступає в дію через десять днів після їх державної реєстрації, здійснюваної Міністерством юстиції України або обласними і прирівнюваними до них управліннями юстиції, якщо у них не встановлений більш пізній строк набуття такими актами чинності. Даний наказ МВС України зареєстровано в Мін`юсті 11 січня 2014 р. Таким чином цей наказ вступає в дію 21 січня 2014 р.