ua en ru

В Україні опублікований закон про пробацію

В Україні сьогодні, 26 лютого 2015 р., опубліковано закон № 160-VIII "ПРО пробацію". Документ опублікований в парламентській газеті "Голос України".

Закон вступає в силу на наступний день після його опублікування і вводиться в дію через 30 днів.

Закон визначає цілі, завдання, підстави, види пробації, правовий статус персоналу органу пробації та суб'єктів пробації. Цей закон вводить пробацію - систему наглядових та соціально-виховних заходів, які застосовуються за рішенням суду і відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Новим у законі є те, що однією з функцій органів пробації буде складання досудових доповідей, тобто письмове забезпечення суду інформацією, що характеризує особу, яка притягається до кримінальної відповідальності.

Закон також перейменовує службу кримінальної інспекції в орган пробації і покладає на нього додаткові функції.

Однією з функцій органів пробації буде здійснення нагляду і проведення соціально-виховної роботи. Ця робота буде проводитись за індивідуальним планом з урахуванням оцінки ризиків здійснення суб'єктом пробації нових кримінальних правопорушень і передбачає диференційований підхід при наданні консультативної, психологічної та інших видів допомоги, сприятиме працевлаштуванню, залучення до навчання, участі у виховних заходах та соціально корисної діяльності.

Органи пробації у взаємодії з установами виконання покарань, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування будуть сприяти засудженим, які готуються до звільнення, у визначенні місця проживання після звільнення, пристрої спеціалізовані установи для звільнених, в установи охорони здоров'я осіб, які потребують стаціонарної медичної допомоги, працевлаштування працездатних осіб.

У законі враховано європейська практика залучення до роботи з суб'єктами пробації волонтерів.

Внаслідок прийняття цього закону передбачається зменшення чисельності осіб, засуджених до покарань у вигляді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, зменшення державних витрат на утримання слідчих ізоляторів та установ виконання покарань.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла закон про пробацію 5 лютого 2015 р. За законопроект № 0921 проголосували 230 нардепів із 226 мінімально необхідних.

Президент України Петро Порошенко підписав цей закон 24 лютого 2015 р.