ua en ru

В Україні опублікований закон про введення кримінальної відповідальності за фінансування сепаратизму

В Україні сьогодні, 10 липня 2014 р. офіційно опублікований закон №1533-VII "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо кримінальної відповідальності за фінансування сепаратизму".

В Україні сьогодні, 10 липня 2014 р. офіційно опублікований закон №1533-VII "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо кримінальної відповідальності за фінансування сепаратизму". Закон опубліковано в газеті "Голос України".

Цей закон набирає чинності на наступний день після його опублікування.

Закон встановлює кримінальну відповідальність за фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України шляхом доповнення Кримінального кодексу України відповідною статтею 110-1.

Зокрема фінансування дій, вчинених з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, будуть каратися позбавленням волі на строк від 3 до 5 років, з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 2 років та з конфіскацією майна.

Фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади пропонується карати позбавленням волі на строк від 5 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 2 років та з конфіскацією майна.

Такі дії, вчинені повторно або з корисливих мотивів, або за попередньою змовою групою осіб, або у великому розмірі, або якщо вони призвели до заподіяння значної майнової шкоди, караються позбавленням волі на строк від 6 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Такі дії, що призвели до інших тяжких наслідків, караються позбавленням волі на строк від 8 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років з конфіскацією майна.

Також, згідно з законом, фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України, визнається вчиненим у великому розмірі, якщо розмір фінансового або матеріального забезпечення перевищує 6 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (102 тис. грн). Фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України, визнається вчиненим в особливо великому розмірі, якщо розмір фінансового або матеріального забезпечення перевищує 18 тис. неоподатковуваних мінімумів (306 тис. грн)

Також у законі міститься норма, згідно з якою особа, крім керівника організованої групи, звільняється від кримінальної відповідальності за сепаратизм, якщо вона до повідомлення їй про підозру у вчиненні нею злочину добровільно заявила злочин правоохоронним органам, повідомила про відповідну незаконну діяльність або іншим чином сприяла її припиненню або запобіганню злочину.

Нагадаємо, народні депутати підтримали цей закон у першому читанні і в цілому 19 червня 2014 р. За відповідне рішення проголосували 238 нардепів. Президент України Петро підписав цей закон 8 липня 2014 р.