ua en ru

У Туреччині демонстранти вимагають відставки керівництва поліції за жорсткий розгін демонстрантів

У Туреччині демонстранти висунули вимоги про відставку керівництва поліції в Стамбулі, Анкарі та ряді інших міст у зв'язку з жорсткими заходами, застосовуваними співробітниками правоохоронних органів відносно учасників протестів, передає ВВС.

Зупинити безлади не змогло навіть офіційне вибачення заступника прем'єр-міністра Туреччини Бюлента Аринча, яке він приніс громадянам, постраждалим в ході масових виступів. Демонстранти не прийняли вибачень.

Представники групи, названої "Платформа солідарності Таксим" (Таксим - площа в Стамбулі, де почалися акції протесту), повідомили, що передали заступнику прем'єра список вимог демонстрантів.

У їх числі заборона на використання сльозогінного газу, звільнення затриманих та анулювання плану по забудові парку Таксим-Гезі, який і послужив причиною протестів.

Протистояння демонстрантів і офіційної влади також перемістилося в інтернет. Так, представники групи хакерів, які називають себе Anonymous Turkey, оголосили, що їм вдалося зламати захист бази даних з контактами і особистою інформацією міністрів уряду Туреччини, заявивши, що атака стала відплатою за лицемірство проурядових ЗМІ і дії поліції, яка застосовує проти учасників акцій протесту сльозогінний газ .

Тим часом 25 осіб були заарештовані за ведення мікроблогів Twitter, де активісти, на думку влади, "закликали людей протестувати".

Нагадаємо, що приводом для початку заворушень послужила заява влади про намір забудувати стамбульський парк Таксим-Гезі. Мирний спочатку мітинг після спроб поліції розігнати демонстрантів переріс в акцію протесту політики Ердогана, якого звинувачують в авторитаризмі і "повзучої ісламізації" країни. У ході мітингів загинули два демонстранти. Загальна кількість постраждалих перевищує 3,1 тис. осіб. Заворушення тривають вже шість днів.