ua en ru

У Раді Європи запевнили, що будь-які спроби терористів провести псевдовибори на Донбасі не будуть визнані, - МЗС

Комітет міністрів Ради Європи 24 жовтня ухвалив чергове важливе рішення у відповідь на триваючу агресію Росії проти України. Про це повідомили у прес-службі Міністерства закордонних справ України.

Єдиною делегацією, яка знову проголосувала проти рішення, стала делегація Росії. На тлі спроб Росії відмежуватися від своєї участі в конфлікті на Донбасі керівний орган Ради Європи зазначив саме на відповідальності РФ у виконанні положень Мінського протоколу від 5 вересня і Мінського меморандуму від 19 вересня", - йдеться в повідомленні.

Країни-члени Ради Європи вкотре вказали, що політичне вирішення кризової ситуації на Донбасі має базуватися на повазі до незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України.

"Комітет міністрів дав чіткий сигнал, що місцеві вибори на Донбасі у грудні цього року повинні відбуватися винятково відповідно до українського законодавства, а будь-які спроби терористів провести псевдовибори в інші терміни і в іншому правовому полі є незаконними, неприйнятними і не будуть визнані світовою спільнотою", - йдеться в повідомленні.

Також у Раді Європи вказали на різке погіршення ситуації із забезпеченням прав людини у Криму після його окупації Росією, в тому числі переслідування і залякування членів кримськотатарської громади і утиски національних меншин.

Комітет міністрів дав позитивну оцінку впровадженню Україною внутрішніх реформ, зокрема нещодавньому прийняттю Верховною Радою законів про прокуратуру, по боротьбі з корупцією та про права і свободи внутрішньо переміщених осіб.

Своєю чергою, в МЗС зазначили, що Україна готова до продовження тісного співробітництва з Радою Європи щодо впровадження внутрішніх реформ, в т.ч. у рамках нового Плану дій РЄ для України на 2015-2017 роки.

Зазначимо, що вчора Комітет міністрів Ради Європи прийняв рішення, яким визнав за Україною право одноосібно розслідувати порушення прав людини на Донбасі.

Як повідомлялося, у ЄС сподіваються на повагу Росією суверенітету України.