ua en ru

День флоту України: Янукович і Путін взяли участь у військово-морському святі в Севастополі

У неділю, 28 липня, в Україні відзначають День флоту. Цього ж дня в Росії святкується День Військово-морського флоту (ВМФ) РФ. В урочистостях із цієї нагоди взяли участь моряки двох флотів, що дислокуються в Севастополі.

У неділю, 28 липня, в Україні відзначають День флоту. Цього ж дня в Росії святкується День Військово-морського флоту (ВМФ) РФ.

В урочистостях із цієї нагоди взяли участь моряки двох флотів, що дислокуються в Севастополі, повідомили у прес-службі Міністерства оборони України.

Фотогалерея: "День флоту України - військово-морський свято ВМФ і ЧФ РФ у Севастополі"

Спільний парад кораблів Чорноморського флоту (ЧФ) Росії і ВМФ України розпочався сьогодні вранці в Севастополі у присутності Президентів України і РФ Віктора Януковича і Володимира Путіна. Перші особи на великому рейдовому катері обійшли стрій кораблів ВМС України і ЧФ РФ на внутрішньому рейді Севастопольської бухти.

Перед початком заходу Янукович і Путін поклали квіти до Меморіалу героїчної оборони Севастополя 1941-1942 рр. і вшанували пам'ять героїв хвилиною мовчання. Церемонія завершилася урочистим маршем воїнів Почесної варти. Також глави України і РФ поклали квіти до пам'ятника адміралу Нахімову.

Культурна програма українського і російського лідерів була вичерпана в середині дня. Кортежі Януковича та Путіна залишили Севастополь, де сьогодні вжили безпрецедентні заходи безпеки, ближче до 14:00.

Читайте також: Президенти України та РФ вшанували пам'ять захисників Севастополя

У Севастопольській бухті, де основні заходи розпочалися з демонстрації бойових можливостей флоту, на всіх військових кораблях піднято державні, військово-морські прапори та прапори розцвічування.

Як повідомляли у прес-службі Міноборони РФ, у першій половині дня на внутрішньому рейді Севастопольської бухти відбудеться спільний парад кораблів ЧФ РФ і ВМФ України і військово-спортивне свято, в ході якого передбачено показ 15 епізодів, що включають історичну частину, театралізовану виставу і демонстрацію можливостей при виконанні завдань за призначенням.

День флоту України: Янукович і Путін взяли участь у військово-морському святі в Севастополі

У показових заходах задіяно бойові кораблі основних класів, підрозділ морської піхоти, військовослужбовці школи водолазів ВМФ, а також творчі колективи ЧФ.

У другій половині дня на Морському вокзалі Севастополя для відвідування мешканцями та гостями Севастополя будуть відкриті бойові кораблі ЧФ і ВМС України, там же розгорнуть виставку озброєння та військової техніки берегових військ.

Читайте також: Янукович і Путін взяли участь в освяченні дзвіниці Святого князя Володимира в Севастополі

На Приморському бульварі Севастополя пройде святковий концерт творчих колективів суб'єктів РФ, які шефствують над з'єднаннями і кораблями ЧФ, а ввечері на площі імені адмірала Нахімова розпочнеться гала-концерт зірок російської і української естради. Свято завершиться фонтанами на воді, артилерійським салютом і панорамним феєрверком над акваторією Севастопольської бухти.

Зазначимо, українські Військово-морські сили під час проведення параду і військово-спортивного свята представлені більше 20 кораблями, катерами та судами, 10 одиницями озброєння і військової техніки, 5 шлюпками Ял-6. Це, зокрема, такі кораблі, як фрегат "Гетьман Сагайдачний", корабель управління "Славутич", великий десантний корабель "Костянтин Ольшанський", великий підводний човен "Запоріжжя", корвет "Хмельницький", протичовновий корвет "Тернопіль", ракетний корвет " Придніпров'я", морські тральщики, швидкохідні катери тощо.

День флоту України: Янукович і Путін взяли участь у військово-морському святі в Севастополі

Крім того, у параді кораблів беруть участь рятувальне судно від Севастопольського морського торгового порту і корабель морської охорони від Державної прикордонної служби України.

Командування парадом кораблів покладено на першого заступника командувача ВМС ЗС України віце-адмірала Сергія Єлісєєва та начальника штабу-першого заступника командувача ЧФ РФ контр-адмірала Олександра Носатова. Приймають парад командувач ВМС ЗС України віце-адмірал Юрій Ільїн і командувач ЧФ РФ віце-адмірал Олександр Вітко.

Читайте також: Україна і РФ залишаються стратегічними партнерами, - Янукович

Свято моряків у Севастополі розпочалося із проходу в кільватерному строю ракетного корабля на повітряній подушці "Бора" (ЧФ РФ) з державними прапорами РФ і України і великого підводного човна "Запоріжжя" (ВМС ЗС України) з військово-морськими прапорами України і РФ. Крім того, відбулася театралізована вистава "Нептун-2013", епізоди "Підводний десант. Вихід на причал 33 богатирів", "Показ можливостей тральних сил зі знищення морських мінних загороджень противника", "Показ можливостей протичовнових сил зі знищення підводних човнів противника" та інші заходи.

День флоту України: Янукович і Путін взяли участь у військово-морському святі в Севастополі

(Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook - за посиланням усередині фото)

За даними українського оборонного відомства, до проведення параду і військово-спортивного свята від двох флотів залучено близько 5 тис. чоловік особового складу. По закінченні військово-спортивного свята на севастопольців і гостей міста-героя на причалі морського вокзалу чекає показ озброєння та військової техніки флотів.

Увечері на площі Нахімова заплановано нагородження переможців конкурсу дитячого малюнка "Як я захищатиму морські рубежі Батьківщини" та гала-концерт зірок української і російської естради. О 22:00 в Севастопольській бухті запрацюють фонтани на воді та відбудеться святковий феєрверк.

Як повідомлялося, Віктор Янукович у неділю привітав моряків із Днем флоту України. Держава буде й надалі сприяти зміцненню флоту, готового реагувати на виклики і загрози національній безпеці, наголошується в телеграмі. "Сьогодні наш флот знають і шанують у всьому світі. Сумлінно виконуючи складні і відповідальні завдання, українські моряки надійно захищають нашу державу, беруть активну участь у міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки", - йдеться у президентському привітанні.

Нагадаємо, одночасне святкування днів обох флотів вперше відбулося минулого року. Наприкінці 2011 р. Президент Янукович своїм указом переніс День флоту України (це професійне свято не тільки військових моряків, але й працівників морського і річкового флоту) на останню неділю липня, щоб він збігся із Днем Військово-морського флоту Росії, який, своєю чергою, продовжує традицію Дня ВМФ СРСР.

Українські моряки раніше виступали проти такого об'єднання свят двох держав. Від 2006 до 2011 рр. українські моряки відзначали своє свято, яке кілька разів перейменовувалося, першої неділі липня, а з 1997 р., після заснування цього свята, було 1 серпня.