ua en ru

Вибори у Севастополі: Явка склала 23,91%

На окрузі № 224 у Севастополі завершився виборчий процес на проміжних виборах народного депутата.

За попередніми даними явка виборців на проміжних виборах народного депутата на окрузі № 224, які отримали виборчі бюлетені, склала 23,91%. Про це повідомляє прес-служба Центральної виборчої комісії (ЦВК).

Для порівняння, активність виборців на 20:00 в цьому окрузі у день голосування з чергових виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 р. становила 50,83%.

За місце в парламенті борються 23 кандидати. Серед них лише шестеро самовисуванці, решта 17 кандидатів висунуті партіями. У списку немає кандидатів від Партії регіонів, "Батьківщини" і "Свободи", від "Удару" балотується самовисуванець Дмитро Білоцерківець, який восени набрав тут небачені для опозиції 28,5%. Він є єдиним кандидатом від опозиції і на перевиборах.

Експерти зазначають, що кандидатом від влади в окрузі № 224 йде бізнесмен Вадим Новинський. Саме він - найяскравіша постать на цьому окрузі. Решта кандидатів відомі лише жителям Севастополя.

О 8:00 згідно з повідомленням ЦВК відкрилися всі 95 виборчих дільниць. Голосування триватиме до 20:00. У списки виборців на дільницях на момент початку голосування внесено 152 тис. 499 осіб. Станом на 16:00 активність виборців склала 17,76%, тобто бюлетені для голосування отримали 27 тис. 98 осіб. Зазначимо, що під час голосування 28 жовтня явка на цей час становила 41,44%.

За ходом виборчого процесу стежать 17 міжнародних спостерігачів. Міжнародні спостерігачі CIS-EMO відзначають слабку активність виборців і відсутність істотних порушень, що заважають ходу голосування.

Серед проблем, які відзначають міжнародні спостерігачі, скарги від виборців про складність знаходження місць для голосування. У Гагарінському районі на дільниці № 850056 мав місце випадок відмови у видачі бюлетеня виборцю, який мав на руках запрошення для участі в голосуванні і який був раніше в попередньому списку виборців, але виявився не відмічений в остаточному списку.

На дільниці № 850058 член виборчої комісії намагалася вплинути на дії спостерігачів і перешкодити фотографуванню.

Відзначається також недостатня кількість спостерігачів від кандидатів, а на ряді ділянок зареєстровано один і той же чоловік в якості спостерігача від кандидата Дмитра Білоцерківця. Також наголошується, що адресу однієї Міжнародної правозахисної громадської організації, яка представила спостерігачів, збігається з адресою штабу Партії регіонів.

Раніше представники місії міжнародних спостерігачів CIS-EMO повідомляли, що на окрузі № 224 можливі порушення. "На думку членів місії міжнародних спостерігачів, застосування адміністративного ресурсу з метою підвищення явки можливо, однак масові порушення, в тому числі" каруселі ", представляються малоймовірними", - заявив директор CIS-EMO Олексій Кочетков на прес-конференції в медіа-центрі IPC-Севастополь.

На підготовку виборів в Севастополі ЦВК затвердила і перерозподілила обсяг коштів державного бюджету в сумі 3,328 млн грн. На видатки ЦВК передбачається 690,9 тис.. грн, на витрати окружкомів - 2,3 млн грн і в резерві остануться 290 тис. грн.

За підсумками жовтневих виборів перемогу на 224 окрузі в Севастополі здобув представник Партії регіонів Павло Лебедєв, який згодом став міністром оборони України і, відповідно, позбувся депутатського мандата.