ua en ru

У Ростовській обл. вводять режим НС через біженців з України, - дитячий омбудсмен РФ

У Ростовській області, у кількох прикордонних з Україною районах, оголосили режим НС.

У Ростовській області, у кількох прикордонних з Україною районах, оголосили режим НС. Про це у своєму Instagram заявив уповноважений з прав дитини Павло Астахов після зустрічі з губернатором області Василем Голубєвим.

"Рішенням губернатора Ростовської області в прикордонних з Україною територіях (15 муніципалітетах) введений режим НС. Надзвичайна ситуація оголошена у зв'язку з масовим потоком біженців із зони бойових дій на південному сході України", - написав Астахов.

При цьому за даними обласного уряду, режим НС буде введений увечері 4 червня.

Астахов заявив, що за добу, з 3 по 4 червня, в Ростовську область в'їхали понад 7 тис. громадян України. Скільки з них є біженцями, він не уточнив. Уповноважений з прав дитини зазначив: "З кожним днем зростає кількість біженців".

У Держприкордонслужбі України повідомлення про біженців спростовують. "Державна прикордонна служба України повідомляє, що на державному кордоні з Росією жоден громадянин України не висловив бажання отримати статус біженця в Росії", - йдеться в заяві відомства. Про те, чи були висловлені побажання отримати статус після перетину кордону, в службі не уточнили.

"Наголошуємо, що за минулу добу кордон з Росією на виїзд з України перетнули 11 417 громадян України. Для прикладу: 2 червня ця цифра сягала 11 151 громадян України, а напередодні вихідних - 30 травня - 15 380 українців. Майже така ж кількість громадян України щодня перетинає російсько-український кордон на в'їзд в Україну", - йдеться в заяві прикордонної служби України.

В уряд Ростовської області масово звертаються громадські організації та мешканці, які пропоную розмістити у себе біженців, йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті уряду. Про таке бажання, за даними чиновників, заявили вже 1,5 тис. донських сімей. Також в двох дитячих центру "Дмитриадівський" і "Піонер" готові забезпечити житлом 550 осіб.

"Громадяни України забезпечені тимчасовим житлом, предметами першої необхідності, п'ятиразовим харчуванням. Організовано шефство волонтерів та дозвілля дітей. Сприяємо прибулим з України в постановку на міграційний облік, отримання дозволу на тимчасове проживання на території РФ", - заявив на зустрічі з Астаховим Голубєв.

Українці їдуть і в Краснодарський край. В УФМС краю повідомили, що на територію регіону з початку 2014 р. в'їхали 29,3 тис. громадян України. Виїхали - 28,4 тис. При цьому, за даними в.о. начальника Управління ФМС Росії по краю Олега Костіна, громадяни України частіше стали звертатися до регіонального УФМС з питань тривалого перебування в Росії з моменту загострення політичної ситуації в них на батьківщині.

На поточний момент в регіональне відомство для отримання державних послуг звернулися 2 тис. 732 громадянина за патентами на роботу, 1 тис. 945 осіб для оформлення дозволу на тимчасове проживання, 489 громадян для оформлення виду на проживання, 242 - із заявою про надання громадянства Росії.

12 громадян звернулися із заявою про надання тимчасового притулку, 25 осіб - про надання статусу біженця (у минулому році таких заяв не було), передавало в кінці травня РБК-Кубань.

"Ситуація дійсно складна, і Росія готова допомогти Україні, допомогти тим людям, які будуть потребувати можливої гуманітарної допомоги. Ми для себе прораховували варіанти і прийому біженців, та надання гуманітарної допомоги. І це буде зроблено ні в якому разі не на шкоду нашим соціальним витратам", - заявляла в середині березня в інтерв'ю РБК віце-прем'єр уряду Ольга Голодець.

На запитання кореспондента, чи є в неї дані про 140 тис. біженців з України, вона заявила, що у російського уряду таких даних немає.

"І, я сподіваюся, що у всіх політичних сил, які сьогодні працюють в Україні, буде діставати спокою, розуму, терпіння, мудрості для того, щоб врегулювати цей конфлікт і не допустити припливу біженців", - зазначила Голодець.

При цьому, за словами віце-прем'єра, в Росії готові прийняти "і 10 тис. біженців і 100 тис., якщо знадобиться".