ua en ru

В Нігерії громадянин України звільнений з піратського полону

В Нігерії з піратського полону звільнено громадянина України, капітана судна MT Althea, який був захоплений у заручники 16 грудня 2013 р. Про це повідомила прес-служба Міністерства закордонних справ України з посиланням на повідомлення посольства України в Нігерії.

"Наразі наш співвітчизник перебуває в аеропорту м. Лагос і найближчим часом має відбути на Батьківщину. Стан здоров'я звільненого з полону громадянина України задовільний", - йдеться у повідомлення.

Справа перебуває на особливому контролі посольства України в Нігерії та департаменту консульської служби МЗС України.

Піратський напад на нафтоналивний танкер MT Althea (належить грецькій компанії Medtankers, прапор Маршаллових островів) відбувся 16 грудня 2013 р. біля берегів Нігерії. На борту перебувало 18 членів екіпажу, з яких 17 українців і 1 грек.

"Пірати, піднявшись на борт, розбили комунікаційне обладнання, забрали у команди мобільні телефони та особисте майно членів екіпажу, взяли в заручники капітана судна (громадянин України) та інженера (громадянин Греції) і на катері зникли в напрямку узбережжя Нігерії. Під час нападу до захоплених не застосовувалася фізична сила. Інші члени екіпажу не постраждали", - говорилося в повідомленні Міністерства закордонних справ України.

Згідно з інформацією Міжнародного морського бюро, за 2012 р. з берегів Західної Африки були здійснені напади на 966 моряків, а з Сомалі - 851. Таким чином піратство біля берегів Західної Африки обігнало сомалійське піратство.

Пірати Західної Африки часто викрадають паливо і майно моряків, вдаючись іноді до надзвичайного насильства.

Повідомляється також, що п'ять із 206 заручників, захоплених в минулому році біля берегів Західної Африки, були вбиті.