ua en ru

В Італії та Іспанії проходять "антимайдани", - Медведчук

В Італії та Іспанії проходять "антимайдани". Про це у своєму блозі пише лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

Медведчук нагадує, що нещодавно МЗС Італії звернулося до співгромадян з проханням утриматися від поїздок в Україну у зв'язку з Євромайданом. "Відкладіть подорожі в Київ і міста на заході України", - йдеться в повідомленні зовнішньополітичного відомства країни. Також італійцям не рекомендується відвідувати Дагестан, Чечню, Інгушетію.

"Ситуація виглядає дещо комічно, оскільки зараз практично вся Італія (в тому числі найбільші міста - Рим, Турін, Венеція, Генуя, Болонья і багато інших) охоплена масовими акціями протесту проти економічної та соціальної політики уряду", - коментує лідер "Українського вибору".

Медведчук зазначає, що протести в Італії супроводжуються насильством, арештами, перекриттям доріг, переходом на бік маніфестантів поліцейських і податківців. Але поранених серед поліцейських набагато менше, ніж в Україні, тому що поліція Італії діє максимально жорстко.

"Так само, як поліція Франції, Німеччини, Великобританії та інших європейських (і не тільки) країн при розгоні навіть абсолютно мирних демонстрацій. І, що цікаво, ніякі американські сенатори, європарламентарі, дипломати та інші поборники "демократії в Україні" не вважають те, що відбувається чимось незвичайним, не загрожують італійській владі санкціями і взагалі воліють мовчати", - пише політик.

"І це зрозуміло: в Італії масово протестують проти економічної і соціальної політики, нав'язаної країні ЄС. Протестувальники палять прапори Євросоюзу, вимагають негайного виходу з ЄС і єврозони", - пояснює лідер "Українського вибору".

Як зазначає Медведчук, італійці, на відміну від українців, в повній мірі спробували всі "принади" євроінтеграції і тепер можуть об'єктивно оцінювати її "переваги". Насамперед, колосальне безробіття - понад 12% італійців, у тому числі 41% молодих людей віком до 25 років, не можуть знайти роботу.

"Любов" до Євросоюзу днями продемонстрували і в Іспанії. Близько 50 тис. людей вийшли на вулиці Барселони, де проходив саміт ЄС, на знак протесту проти планів Євросоюзу щодо лібералізації енергетичних і фінансових ринків. Там люди давно зрозуміли, що означає лібералізація за вимогами ЄС. Не дай бог відчути це на власній шкурі українцям. У тому числі й тим, які зараз мітингують на Майдані", - підсумував політик.