ua en ru

У Бразилії демонстранти паралізували порти і автомагістралі країни

У Бразилії в страйках взяли участь кілька десятків тисяч чоловік. Заблокованими опинилися провідні порти і основні автомагістралі південноамериканської держави.

У Бразилії в страйках взяли участь кілька десятків тисяч чоловік. Заблокованими опинилися провідні порти і основні автомагістралі південноамериканської держави, передає BBC.

Страйки та акції протесту пройшли в десяти бразильських штатах. У Сан-Паулу натовп з 4 тис. чоловік перекрив вулицю Пауліста. Профспілки зажадали скорочення годин робочого тижня, поліпшення якості громадських послуг і проведення пенсійної реформи.

Фотогалерея: Страйки в Бразилії

У Ріо-де-Жанейро в демонстрації протесту взяли участь щонайменше 2,5 тис. осіб. Масові акції в основному носили мирний характер, проте поліція була змушена застосувати сльозогінний газ для розгону агресивно налаштованих груп протестувальників.

Нагадаємо, що масові заворушення в Бразилії спалахнули на початку червня 2013 р. Безпосереднім приводом стало підвищення цін на проїзд у громадському транспорті у місті Сан-Паулу і проведення в країні дорогих футбольних матчів, у тому числі майбутнього в 2014 р. чемпіонату світу з футболу. Протестувальники наполягають на тому, що фінансові потоки слід спрямувати на вирішення соціальних проблем країни, а не на масові розваги. Реакцією на акції протесту в Бразилії стало рішення про проведення в 2014 р. референдуму про політичну реформу.

Після цього соцопитування показали різке падіння популярності Президента країни Ділми Руссефф і її команди. Так, у північно-східних штатах Бразилії, які вважаються оплотом правлячої Робочої партії, число прихильників Руссефф опустилося з 64% до 40%. Рейтинг економічної команди Руссефф на чолі з міністром фінансів Гідо Мантегою і главою центробанку Алешандре Томбіні також впав з 49% до 27%.

Читайте також: Рейтинг Президента Бразилії впав за місяць майже вдвічі через протести

Крім того, 81% респондентів ствердно відповів на питання про підтримку протестуючих, і 65% погодилися з тим, що вуличні демонстрації призвели до позитивних змін в суспільстві.