ua en ru

Україна вводить для росіян з березня в'їзд виключно за закордонними паспортами

Україна вводить для росіян з березня в'їзд виключно за закордонними паспортами

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк підписав постанову уряду "Про зупинення дії окремих положень Угоди між урядом України і урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян України і Російської Федерації". Про це йдеться в повідомленні прес-служби Кабміну.

"Ми вилучаємо внутрішній паспорт і свідоцтво про народження як підстава для перетинання державного кордону", - повідомив Яценюк.

Прем'єр підкреслив необхідність посилення контролю на українсько-російському кордоні і "введення європейських правил перетину державного кордону, в тому числі громадянами Російської Федерації".

При цьому положення щодо решти зазначених у двосторонній угоді документів громадян РФ для в'їзду на територію України, наприклад, дипломатичний і службовий паспорти, залишаються в силі.

Глава уряду також нагадав, що президент Росії Володимир Путін "запропонував перейти на перетин державного кордону виключно за закордонними паспортами". "Що ж, ми його прохання почули. Тепер необхідно, щоб російські громадяни, як і просив Володимир Путін, користувалися виключно закордонними паспортами", - заявив Яценюк.

Такий крок, підкреслив він, дозволить суттєво посилити контроль на кордоні та забезпечити інтереси національної безпеки України.

Згідно з постановою Кабміну від 30 січня 2015 р. № 23, зазначена норма вводиться з 1 березня 2015 р.

"Відповідно до статті 6 Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян України і Російської Федерації, укладеної 16 січня 1997 р. у м. Москві, зупинити з 1 березня 2015 р. дію пунктів 1 і 5 переліку документів громадян Російської Федерації для в'їзду, виїзду, перебування і пересування по території України, визначеного додатком 1 до Угоди, в частині можливості громадян Російської Федерації в'їжджати, прямувати транзитом, перебувати і пересуватися по території України на підставі паспорта громадянина Російської Федерації або свідоцтва про народження (для дітей до 14 років) із зазначенням належності до громадянства Російської Федерації", - наголошується в документі.

Нагадаємо, напередодні Росія відклала рішення про в'їзд українців в РФ за закордонними паспортами.