ua en ru

Україна сьогодні підпише економічну частину угоди про асоціацію з ЄС

Україна сьогодні підпише економічну частину угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

Україна сьогодні підпише економічну частину угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

Церемонія підписання заплановане на 10:00 за київським часом у Брюсселі (Бельгія).

З боку України угоду підпише Президент Петро Порошенко, з боку Євросоюзу - президент Європейської ради Герман Ван Ромпей, президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, а також глави держав або урядів всіх країн ЄС.

Таким чином, з урахуванням уже підписаної 21 березня 2014 р. політичної частини УА, Україна укладе з ЄС повноцінну угоду про асоціацію.

Планується участь Порошенка у засіданні Європейської ради. У рамках заходу відбудеться низка двосторонніх зустрічей Президента України з керівниками інституцій ЄС і держав-членів.

Нагадаємо, Єврокомісія оцінює збільшення доходів України від підписання економічної частини угоди про асоціацію з Євросоюзом в 1,2 млрд євро в рік. Завдяки лібералізації митних тарифів і, насамперед, нормативного наближення до стандартів ЄС, Україна, як стверджує Єврокомісія, отримає більш вільний доступ на ринок ЄС. За умовами угоди, для України будуть поступово усуватися митні тарифи і квоти, а українські закони, норми і правила будуть гармонізовані з європейськими у різних секторах, пов'язаних з торгівлею. Український експорт в ЄС, як очікується, збільшиться на 1 млрд євро в рік.

"В першу чергу виграють такі торгові позиції, як одяг і текстиль, продукти харчування, рослинне масло і кольорові метали. Нові ринкові можливості в ЄС і більш високі стандарти виробництва будуть стимулювати інвестиції в Україну, стимулювати модернізацію сільського господарства і покращення умов праці", - зазначають у Єврокомісії

З травня 2014 р. ЄС обнулив більшість мита для імпорту українських товарів.