ua en ru

Туреччина має намір продовжити мандат на можливу інтервенцію в Сирію

Уряд Туреччини збирається винести на обговорення парламенту питання про продовження на один рік мандату, який дозволяє турецької армії втрутитися в сирійський конфлікт в разі загрози безпеці Туреччини, повідомляє агентство Reuters.

Дія першого мандата закінчується 4 жовтня 2013 р., тому за день до цього уряд Реджепа Тайіпа Ердогана планує ініціювати в парламенті країни голосування про його продовження ще на один рік. "Розвиток подій в останні місяці показує, що режим Башара Асада досяг тієї точки, в якій він вважає себе вправі порушувати міжнародне законодавство", - йдеться в повідомленні уряду Туреччини.

Очікується, що мандат на вторгнення буде успішно продовжено, оскільки проурядова партія володіє більшістю в парламенті.

Маючи 900-кілометровий кордон з Сирією, Туреччина вважає себе першою країною, яка постраждає у разі ескалації і розростання сирійського конфлікту. Турецька сторона приймає не тільки біженців з Сирії (яких в країні налічується близько 500 тис. - чверть загального числа втікачів), але й удари в ході боїв військ Асада з повстанцями. Так, на турецьку територію нерідко залітають артилерійські снаряди, а у вересні 2013 р. літаки ВПС Туреччини збили сирійський вертоліт, який порушив повітряний простір республіки.

В останні тижні надходять повідомлення про розгортання нових сил турецької армії поблизу сирійського кордону.