ua en ru

Турчинов оголосив про розпуск фракції КПУ

Спікер Верховної Ради України Олександр Турчинов оголосив про розпуск фракції Компартії України.

Спікер Верховної Ради України Олександр Турчинов оголосив про розпуск фракції Компартії України.

За словами Турчинова, на момент обрання, фракція КПУ складала 33 нардепи, а станом на 1 липня фракція скоротилася до 23 нардепів.

"Я думаю, що зараз відбудеться історична подія... Ви пам'ятаєте, ми виправили на цьому тижні помилку в законі про регламент, і як відомо, за результатами виборів до Верховної Ради України сьомого скликання та на підставі регламенту ВР була сформована депутатська фракція Комуністичної партії України у кількості 33 народні депутати. На 1 липня 2014 р. ця фракція скоротилася до 23 народних депутатів, що значно менше, ніж мінімальна кількість найменшої фракції. У зв'язку з цим та на підставі частини 4 статті 60 регламенту ВР оголошую про розпуск депутатської фракції Комуністичної партії України у Верховній Раді України сьомого скликання. Це історична подія, колеги! Я сподіваюся, що більше ніколи комуністичних фракції в українському парламенті не буде!" - заявив Турчинов.

Нагадаємо, 22 липня народні депутати із четвертої спроби прийняли за основу і в цілому законопроект №4307а "Про внесення змін до регламенту Верховної Ради України щодо кількісного складу та припинення діяльності депутатських фракцій (депутатських груп)".

Цього ж дня Президент Петро Порошенко підписав закон про зміни до регламенту ВР, який дозволяє розпуск фракції.

Закон передбачає, що депутатська фракція (депутатська група), склад якої став менше кількості народних депутатів України у найменшій фракції, що сформована протягом першої сесії, оголошується головою Ради ліквідованою.

Зазначимо, що фракція Компартії станом на 22 липня 2014 р. складалася із 23 депутатів. На момент створення фракції у грудні 2012 р. до неї входили 32 парламентарія. КПУ звинувачують у сприянні сепаратистам.