ua en ru

Рада з четвертої спроби надала підстави для розпуску фракції КПУ

Народні депутати з четвертої спроби підтримали за основу та в цілому законопроект № 4307а "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо кількісного складу та припинення діяльності депутатських фракцій (депутатських груп)".

Народні депутати з четвертої спроби підтримали за основу та в цілому законопроект № 4307а "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо кількісного складу та припинення діяльності депутатських фракцій (депутатських груп)". За відповідне рішення проголосували 232 нардепи, передає кореспондент РБК-Україна.

Спікер Верховної Ради України Олександр Турчинов заявив, що сьогодні ж направить цей закон на підпис Президенту України Петру Порошенку.

"Я направлю цей проект Президентові, щоб він терміново його підписав. А потім я в терміновому порядку оголошу про ліквідацію фракції КПУ", - заявив Турчинов.

Закон передбачає, що депутатська фракція (депутатська група), склад якої став меншим від мінімальної кількості народних депутатів України у найменшій групі чи фракції, що сформована протягом першої сесії, оголошується головою Верховної Ради України розпущеною.

Спікер ВР отримує таке право через 15 днів після дня настання факту зменшення складу фракції.

"Депутатська фракція (депутатська група), склад якої став меншим від мінімальної кількості народних депутатів, визначеної частиною четвертою статті 59 цього регламенту, через 15 днів після дня настання такого факту оголошується Головою Верховної Ради України розпущеною", - йдеться в законі.

Крім того, закон дозволяє формувати депутатські фракції формуються також із числа народних депутатів , які були висунуті політичною партією, що за результатами виборів не взяла участь у розподілі депутатських мандатів.

Зазначимо, що фракція Компартії станом на 22 липня 2014 р. складається із 23 депутатів. На момент створення фракції у грудні 2012 р. до неї входили 32 парламентарії. КПУ звинувачують у сприянні сепаратистам.