ua en ru

Третя хвиля люстрації почнеться в березні, - Петренко

Третя хвиля очищення органів виконавчої влади від вищих чиновників, які працювали під час президентства Віктора Януковича, розпочнеться в березні. Про це в ході засідання Кабінету міністрів у середу, 28 січня, заявив міністр юстиції Павло Петренко.

За його словами, третя хвиля люстрації торкнеться заступників міністрів цивільних відомств.

Міністр нагадав, що з моменту вступу в силу закону "Про очищення влади" та низки інших законодавчих актів, що регулюють процеси люстрації, в країні пройшло вже дві хвилі очищення органів виконавчої влади. Перша - автоматичне виявлення серед вищих керівників держорганів осіб, які підпадають під норми закону за формальними ознаками, та внесення їх до спеціального реєстру. На сьогоднішній день таких осіб виявлено 375.

"В даний час ми знаходимося на другому етапі люстрації, який планується завершити до початку березня. На цьому етапі перевірку проходять керівники силових відомств (МВС, ГФСУ, СБУ), а також органу, який координує люстрационный процес - Міністерства юстиції.

Зокрема, відповідну перевірку вже пройшли 1360 держслужбовців Мін'юсту", - повідомив Петренко.

За його словами, цілий ряд люстрированных чиновників оскаржують в судах своє звільнення у рамках першої та другої хвилі очищення влади. Серед них - 87 колишніх співробітників прокуратури, 17 колишніх працівників податкових органів, 11 колишніх співробітників СБУ і 59 інших екс-держслужбовців. "Міністерство юстиції супроводжує всі судові процеси за цим особам, представляючи в них інтереси уряду. Наша позиція полягає в тому, що якщо людина потрапила під автоматичні критерії, прописані законом, то іншого рішення, окрім люстрації, бути не може. Оскільки закон має імперативну норму", - зазначив Петренко.

Він також додав, що планує відзвітувати про завершення другої хвилі люстрації початку березня.

Міністр також поінформував про хід очищення судової гілки влади. "На сьогоднішній день близько 50% суддів різних рівнів уже пройшли перевірки згідно з поданими заявами. За нашими даними, тільки 40 суддів на даний момент не погодилися на проведення такої перевірки", - додав він.