ua en ru

Країни ЄС все більше віддають перевагу національним інтересам над загальноєвропейськими цінностями, - Медведчук

Країни-члени Європейського Союзу все більше віддають перевагу інтересам національних економік над загальноєвропейськими цінностями. Про це пише у своєму блозі лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Потрясіння і скандали, які переживає Євросоюз сьогодні, свідчать про те, що "цитадель європейських цінностей" вже давно не є монолітним об'єднанням, що сповідує єдині цінності і стандарти. Для держав-членів ЄС куди важливіше економічна та, як виявилося, політична незалежність. Вони втомилися від геополітичних ігор Брюсселя. А це означає, що у протистоянні "європейських цінностей" і інтересів національних економік європейці вибирають самостійність як гарантію економічної стабільності", - пише Медведчук.

В якості підтвердження своєї точки зору він наводить відразу два гучні скандали, що розгорілися за останні кілька днів в Євросоюзі.

Так, 24 жовтня прем'єр Великобританії Девід Кемерон на вимогу Брюсселя додатково внести в бюджет ЄС 2,1 млрд євро відповів категоричною відмовою. "Ми є членом цієї організації, ми багато в неї інвестували, ми граємо в ній провідну роль. Але неприпустимо, що при цьому нам раптом пред'являють рахунок в два з гаком мільярди євро і називають крайній термін для його погашення - через три тижні. Це неприйнятно", - обурився британський прем'єр.

"Однак єврочиновники не бачать нічого поганого в своїх діях. Мовляв, з 1 вересня в Євросоюзі набули чинності нові правила, згідно з якими методика підрахунку ВВП держав - членів ЄС повинна враховувати і тіньовий бізнес (доходи від проституції, торгівлі наркотиками та контрабанді зброї). Єврокомісія прийшла до висновку, що починаючи з 1995 р. британська економіка демонструвала високі темпи зростання, а тому ЄК вирішила підвищити зобов'язання Лондона перед бюджетом ЄС. "Британський внесок повинен відображати збільшення добробуту країни..." - заявив представник Єврокомісії Патріціо Фиорилли. Згідно з новими правилами, доплачувати до бюджету ЄС за "хороший стан економіки" доведеться не тільки Великобританії, але і Нідерландів, Італії і навіть... Греції", - пояснює лідер "Українського вибору".

Медведчук вважає, що "бюджетний скандал" змусив британців серйозно задуматися про доцільність членства в Євросоюзі. "Вимога додаткових грошей з боку Брюсселя не буде сприяти збереженню Великобританії у складі ЄС", - заявив Девід Кемерон.

Крім того він нагадує нещодавні заяви угорських політиків про можливий вихід з ЄС. Так, спікер парламенту Угорщини Ласло Кевер, критикуючи політику ЄС, навіть вдався до досить нелицеприятному для Брюсселя порівнянні: "Якщо Брюссель буде вказувати, як потрібно керувати країною, то уподібниться він Москві до зміни режиму в 1989 році". Політика підтримав і член Європарламенту від Угорщини Тамаш Дойч. "Ласло Кевер дуже чітко висловився щодо проблем функціонування Євросоюзу, європейські цінності від нас дуже далеко, ми самі повинні визначатися щодо майбутнього в ЄС", - заявив він, натякаючи на можливий вихід Угорщини з Євросоюзу.

"Офіційний Будапешт вже неодноразово демонстрував своє невдоволення проведеної в ЄС політикою і диктатом Брюсселя. Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан не тільки засудив санкції проти Росії, але і чітко дав зрозуміти, що вони шкодять більше Євросоюзу, ніж РФ. Настільки ж категорично про санкційної політики відгукнувся і словацький прем'єр Роберт Фіцо, назвавши санкції Брюсселя щодо Москви контрпродуктивними і неефективними", - додав Медведчук.