ua en ru

Спецслужби США могли прослуховувати телефон Меркель

Уряд ФРН отримав інформацію про можливе прослуховування спецслужбами США мобільного телефону федерального канцлера Ангели Меркель, повідомляє агентство Reuters з посиланням на заяву уряду ФРН.

Уряд ФРН отримав інформацію про можливе прослуховування спецслужбами США мобільного телефону федерального канцлера Ангели Меркель (на фото), повідомляє агентство Reuters з посиланням на заяву уряду ФРН.

За інформацією прес-секретар уряду Німеччини Штеффена Зайберта, адміністрація ФРН негайно звернулася до Білого Дому за вичерпними поясненнями.

Крім того, Меркель зв'язалася особисто з Президентом США Бараком Обамою. Під час бесіди канцлер заявила, що прослуховування її телефону є "порушенням принципів довіри між двома країнами" і тому "абсолютно неприйнятно".

Президент США Барак Обама в ході особистої телефонної бесіди повідомив федеральному канцлеру ФРН Ангелі Меркель, що американські спецслужби не прослуховують її телефони.

Як повідомив прес-секретар Адміністрації Президента США Джей Карні, глави двох держав провели розмову, в якій безпосередньо обговорили отриману урядом Німеччини інформацію про прослушку мобільного телефону Меркель.

Нагадаємо про скандал, що вибухнув навколо прослушки американськими спеслужбамі, про що повідомив колишній співробітник Агентства національної безпеки Едвард Сноуден.

Агентство національної безпеки (АНБ) США стежило за телефонними переговорами і електронним листуванням компаній і приватних осіб. Інформація аналізувалася за допомогою комп'ютерів на предмет підозрілої активності.

Раніше в ЗМІ з'явилися публікації про те, що Бразилія була головною мішенню діяльності американських спецслужб разом з Китаєм, Росією, Іраном і Пакистаном.

Президент Бразилії Ділма Русефф перенесла свій візит в США у зв'язку з фактами прослуховування її телефону. Вона всіляко підкреслювала, що не потерпить таких методів у відношенні до себе.