ua en ru

Німеччина співпрацює з США в програмі електронного стеження, - джерела

Німеччина співпрацює з Агентством національної безпеки (АНБ) США в рамках скандальних програм електронного стеження. Про це заявив колишній програміст АНБ Едвард Сноуден.

Німеччина співпрацює з Агентством національної безпеки (АНБ) США в рамках скандальних програм електронного стеження. Про це заявив колишній програміст АНБ Едвард Сноуден, повідомляє Deutsche Welle.

На питання про те, чи беруть участь німецькі відомства та політики в цих програмах, Сноуден відповів: "Так, звичайно. Люди АНБ заодно з німцями і більшістю інших західних держав".

При цьому, за словами викривача американських спецслужб, співпраця Німеччини та інших західних країн з АНБ організоване таким чином, що відомства цих держав можуть "захистити своїх політичних лідерів, якщо раптом з'ясується, наскільки масштабно зневажається приватна сфера людей".

Сноуден повідомив, що "телекомунікаційні фірми співпрацюють з АНБ", і конкретні люди потрапляють у поле зору спецслужб на підставі своїх профілів у соціальній мережі Facebook або розсилаються ними електронних повідомлень. Журнал Der Spiegel відзначає, що Сноуден розказав про все це в інтерв'ю по зашифрованою електронною поштою незадовго до його викривальних заяв.

Німеччина досі заявляла, що їй не було що-небудь відомо про масштабну електронне стеження, якою займаються США.

Німецькі ЗМІ повідомляють, що концерн Deutsche Post в "рідкісних випадках" дійсно співпрацює з американськими спецслужбами. Дані про відправників і одержувачів пошти всередині ФРН також фіксуються.

Передача американським чиновникам даних про відправляються із Німеччини в США посилках, за інформацією Deutsche Post, відбувається в рамках довгострокового проекту, метою якого є спрощення митного контролю. Ця процедура стосується тільки клієнтів поштово-логістичного концерну і не поширюється на доставку листів та поштових листівок.

Крім цього концерн Deutsche Post, за словами його представників, "в рідкісних випадках і за наявності відповідних запитів" надає американським спецслужбам інформацію про конкретні поштових відправленнях. Що стосується кореспонденції всередині Німеччини, Deutsche Post фотографує кожну адресу, проте використовує цю інформацію лише для потреб компанії, наприклад, щоб поліпшити якість доставки листів.

Раніше французькі ЗМІ заявляли, що розвідслужби Франції ведуть ведуть перехоплення електронної інформації, поширюваної по телефонних і комп'ютерних мережах, у величезних масштабах. Французька влада у свою чергу заявили, що інформація журналістів "не точна".

Нагадаємо, що нещодавно в США спалахнув скандал після того як екс-співробітник Агентства національної безпеки Едвард Сноуден відправив у ЗМІ секретні документи, які свідчили про незаконну роботу спецслужб, які без жодної санкції вели стеження за громадянами США та інших країн.

Документи публікувалися в міру їх важливості кожні кілька днів. Останній вкидання звинувачував американську розвідку у стеженні за представництвами країн ЄС в Сполучених Штатах. Це викликало дипломатичний скандал і звинувачення на адресу Вашингтона з боку Німеччини і Франції. Спецслужби США і навіть Президент Барак Обама заявляли, що програма PRISM не спрямована на стеження за звичайними громадянами і за час своєї роботи допомогла запобігти близько 50 терактів.

Відзначимо також, що за словами генерал-лейтенанта Служби безпеки України Олександра Скіпальського, українські спецслужби прослуховують українських громадян, якщо вони викликали інтерес у спецслужб.