ua en ru

Російська мова буде мати фактично ті ж права, що і державна українська, - Яценюк

Російська мова на сході України буде мати фактично ті ж права, що і державна українська.

Російська мова на сході України буде мати фактично ті ж права, що і державна українська. Про це йдеться в заяві прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка (на фото), опублікованій на сайті Кабінету міністрів.

Так, Яценюк зазначив, що закон "Ківалова-Колесніченка", прийнятий депутатами від Партії регіонів і Комуністичної партії, залишається в силі.

"У тих областях, де більшість людей говорить російською, - вона (російська мова, - ред.) має юридичний статус регіональної. Фактично її права та можливості там такі ж, як і у державної української", - підкреслюється в заяві.

Яценюк заявив про те, що при розгляді змін до Конституції запропонує норму, згідно якої при збереженні статусу української як єдиної державної, місцеві ради отримають право надавати статус спеціальної російській та іншим мовам.

"Єдність країни неможливо забезпечити, не навчившись слухати один одного та йти на компроміс", - додав прем'єр.

Крім того, Яценюк підкреслив, що місцеві громади будуть мати право відзначати свої свята та шанувати своїх героїв.

Він також зазначив, що вперше за 69 років Україна святкує 9 Травня в умовах війни.

"Шістдесят дев'ятий раз відзначають українці визволення України та Європи від коричневої чуми. І вперше за 69 років це відбувається в умовах війни. Нехай і неоголошеної, але справжньої війни", - йдеться в заяві Яценюка.