ua en ru

Росія погрожує США розривом дипломатичних відносин через "список Магнітського"

У Державній думі РФ готові піти на будь-які відповідні заходи аж до ініціювання розриву дипломатичних відносин зі США, якщо російських депутатів включать в "список Магнітського".

Напередодні на сайті Білого дому США з'явилася петиція з приводу прийняття Держдумою антісирітського закону. Ініціативна група громадян вимагає включити всіх російських законодавців, які підтримали заборону на усиновлення дітей-сиріт з Росії громадянами США, в "список Магнітського".

"Це буде безпрецедентним скандалом, ймовірно, на межі розриву дипломатичних відносин. Відповіддю, природно, буде включення всіх американських сенаторів і конгресменів, які підтримали "список Магнітського", в наш список", - заявив в інтерв'ю РСН перший заступник голови комітету Держдуми з міжнародних справ В'ячеслав Ніконов.

Правда, він висловив сподівання, що Вашингтон навряд чи піде на такі заходи.

Петиція на сайті Білого дому США вже набрала 25 тис. голосів, необхідних для того, щоб адміністрація Президента США її розглянула і дала офіційну відповідь.

Відзначимо, що російські користувачі в соціальних мережах і блогосфері організували флешмоб, закликаючи підписувати цю петицію. У результаті число підписів стало рости стрімкими темпами.

У минулу п'ятницю в Держдумі був схвалений так званий антісирітський закон, що є відповіддю на "акт Магнітського", який прийнятий в США і накладає візові та фінансові санкції на російських чиновників, причетних до порушень прав людини.

Російська відповідь також передбачає візові та фінансові санкції проти громадян США та інших іноземних держав, причетних до порушень прав росіян. Крім того в ній містяться поправки, які забороняють американцям всиновлювати російських дітей. Також відповідь на "акт Мангітского" містить заборону на діяльність "політичних" НКО, що фінансуються з США. За закон проголосували 420 депутатів, 7 проти, один утримався.

Читайте також: Президент США підписав закон про скасування поправки Джексона-Веніка і ухвалення "закону Магнітського"