ua en ru

Рада законодавчо закріпила безкоштовний вступ до ОСББ

Народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому законопроект № 2469а "Про внесення змін до закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" (щодо недопущення порушень прав власників квартир та нежилих приміщень)"

Народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому законопроект № 2469а "Про внесення змін до закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" (щодо недопущення порушень прав власників квартир та нежилих приміщень)". За відповідне рішення проголосували 226 нардепів.

Закон передбачає захист прав власників приміщень у багатоквартирних будинках. Зокрема проект закону пропонує встановити, що вступ до складу членів об'єднання співвласників багатоквартирного будинку є безкоштовним та закріпити "заявницький" порядок вступу до складу членів об'єднання (якщо немає відмови у прийнятті до складу членів об'єднання впродовж 10 календарних днів, заявник вважається членом такого об'єднання).

Також документ пропонує надати заявнику, якому відмовлено у праві стати членом об'єднання, оскаржити таку відмову у судовому порядку. Власник вважається членом об'єднання, якщо у встановлений для прийняття рішення строк не отримає письмової відмови. Відмова у прийнятті до об'єднання має бути вмотивованою, містити конкретні підстави такої відмови та може бути оскаржена у судовому порядку. Всі члени об'єднання мають рівні права у вирішенні будь-яких питань діяльності об'єднання незалежно від їхнього статусу, майнового і фінансового стану та інших ознак".

Крім того закон визначає, що копії рішень загальних зборів об'єднання співвласників багатоквартирного будинку відповідний орган такого об'єднання повинен надавати впродовж трьох днів з моменту звернення. При цьому такий обов'язок поширюється як щодо вимог членів об'єднання, так і щодо власників приміщень у багатоквартирному будинку, які не є членами об'єднання.