ua en ru

Рада ввела податкові пільги на ввезення оборонної продукцію

Народні депутати підтримали у першому читанні та в цілому законопроект № 1817 "Про внесення змін до пункту 2 "Прикінцевих положень" закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України" щодо звільнення від оподаткування продукції оборонного призначення". За відповідне рішення проголосували 274 нардепи з 226 мінімально необхідних.

Цей закон не поширюється на продукцію оборонного призначення, яка має походження з країни, визнаної державою-окупантом згідно із законом України та/або визнаною державою-агресором по відношенню до України згідно з нормами міжнародного права, або ввозиться з території такої держави-окупанта (агресора) під будь-яким митним режимом.

Як повідомила під час представлення даного документу у сесійному залі парламенту народний депутат України Ніна Южаніна, сьогодні створено ситуацію, коли імпортна продукція оборонного призначення, у тому числі для потреб АТО, привезена на митну територію України і досі підлягає оподаткуванню, що призупинено до призупинення її постачання Україні.

"Це відбулося через застосування у законі нечіткого визначення переліку країн, продукція яких не може претендувати на податкову преференцію, зокрема щодо країн учасників міжнародного договору, що має військову складову.

Вона зазначила, що дана стаття у законі має досить довільне тлумачення, що в свою чергу призводить до включення до зазначеного списку інших країни, що не мають відношення до країни агресора або окупанта.

У свою чергу як заявив народний депутат, голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Роман Насіров, законопроектом пропонується поширити пільгового режиму застосування податку на додану вартість на операції з ввезення на митну територію України продукції оборонного призначення з території держави, яка є стороною міжнародного договору "Про колективну безпеку", або міжнародного договору, що має військову складову, якщо іншою стороною такого договору у тому числі багатостороннього не виступає держава - окупант чи держав-агресор по відношенню до України.

Нагадаємо, нардепи сьогодні можуть розглянути питання оборонного замовлення України.