ua en ru

Рада дозволила заочне кримінальне провадження проти оголошених у міжнародний розшук осіб

Народні депутати підтримали у першому читанні і в цілому законопроект № 1767 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідворотності покарання осіб, які переховуються на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції". За відповідне рішення проголосували 251 нардеп з 226 мінімально необхідних.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроекти пропонує поширити можливість здійснення спеціального досудового розслідування та спеціального судового провадження (in absentia) стосовно підозрюваних (обвинувачених), які переховуються на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції.

Проектом передбачається внести зміни до Кримінального процесуального кодексу України, законів України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" та "Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв'язку з проведенням антитерористичної операції", поширивши дію існуючого в Кримінальному процесуальному кодексі інституту "спеціального кримінального провадження" на підозрюваних (обвинувачених), які переховуються на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції, та оголошені у розшук.

Крім того, спеціальне досудове розслідування та спеціальне судове провадження здійснюватиметься виключно для осіб, яких оголошено у міждержавний та/або міжнародний розшук.

Міністр юстиції України Павло Петренко під час представлення даного законопроекту в парламенті заявив: "Ці зміни означають, що наші слідчі зможуть завершити розслідування справ проти тих осіб, по яким вже є доказова база, що вони розкрадали кошти державного бюджету, що вони забрали ці кошти у пенсіонерів, у наших українських громадян, у пільговиків, що вони розкрадали ті кошти, які отримувала Україна від міжнародних організацій протягом останніх 4 років, а мова йде про 40 млрд дол., які отримав режим Януковича (екс-Президента України) від міжнародних фінансових організацій і зараз Україна змушена розраховуватися по цим кредитам".

За його словами, ці зміни дозволять закінчити вже відкриті кримінальні провадження та отримати вироки суддів.

"Щоб ми нарешті конфіскували ті кошти, які зараз заблоковані як в Україні, так і за кордоном... На сьогоднішній день правоохоронні органи, уряд України, відповідна фінансова служба заблокували на рахунках в Україні декілька мільярдів доларів і декілька мільярдів гривень. Так само наші європейські партнери і американські партнери заблокували відповідні десятки мільярдів гривень на рахунках за кордоном. Нам потрібно ці гроші повертати", - заявив Петренко.

Нагадаємо, Генеральна прокуратура України готується до проведення заочного суду над колишнім Президентом України Віктором Януковичем.