ua en ru

Рада ухвалила судову реформу

Рада ухвалила судову реформу

Народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому президентський законопроект № 1656 "Про забезпечення права на справедливий суд". За відповідне рішення проголосували 251 нардеп з 226 мінімально необхідних.

Закон передбачає конкурсний відбір суддів, тотальну переатестація суддів, чіткий перелік можливостей відсторонення суддів та притягнення їх до дисциплінарної відповідальності.

Даний закон був поданий на розгляд парламенту Президентом України Петром Порошенком та прийнятий в редакції комітету.

Як заявив глава комітету Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя, народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенко" Руслан Князевич, законопроект № 1656 напрацьований робочою групою на основі двох проектів закону, які були прийняті в першому читанні: № 1656 і №1497.

"Ми прийняли принципове рішення про те, що всі зміни до кодексів будуть вилучені з проекту закону. А далі необхідно всім разом почати роботу над підготовкою комплексного проекту закону щодо змін в низку кодексів. Ми також вилучили з проекту закону положення про фінансово-матеріальне забезпечення суддів. Це потребує внесення додаткових змін", - заявив Князевич.

Також, за його словами прийнято принципове рішення про те, що закон не набуде чинності до повного формування Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії.

"Всі норми закону виступлять чинності через місяць після того, як парламент його прийме. За цей час ми направимо закон у Венеціанську комісію, щоб врахувати ці пропозиції, підготувати у разі необхідності відповідні правки", - підкреслив Князевич.

Як зазначається у висновку профільного парламентського комітету, даний проект закону закладає правові засади для проведення судової реформи, яка б забезпечила ефективний захист прав і свобод громадян, інтересів юридичних осіб в судовому порядку, практичну реалізацію права на справедливий суд.

Нагадаємо, народні депутати ухвалили цей закон у першому читанні 13 січня 2015 р. За відповідне рішення проголосували 288 нардепів з 226 мінімально необхідних.