ua en ru

Рада надала учасникам АТО статус учасника бойових дій

Народні депутати підтримали законопроект, який передбачає надання учасникам антитерористичної операції офіційного статусу учасника бойових дій.

Народні депутати підтримали в цілому законопроект № 4815 "Про внесення зміни до статті 6 закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту (щодо учасників бойових дій, які брали участь в антитерористичній операції)" За відповідне рішення проголосували 251 нардеп. Про це у своєму Facebook повідомив народний депутат "Батьківщини" Олександр Бригинець.

Так, закон вносить доповнення до статті 6 закону, згідно з якими до переліку осіб, які належать до учасників бойових дій належать: "військовослужбовці Збройних сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, особи рядового, начальницького складу і військовослужбовці Міністерства внутрішніх справ України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також брали участь в антитерористичній операції".

"Перелік осіб, що є учасниками бойових дій та брали участь в антитерористичній операції, визначаються Кабінетом міністрів України", - йдеться у закону.

"Це дозволить забезпечити належний рівень соціального захисту та гарантій військовослужбовців та працівників правоохоронних органів, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також брали участь в антитерористичній операції", - зазначають автори закону у пояснювальній записці до документу.

Раніше в.о. Президента України Олександр Турчинов ввів у дію рішення РНБО про заходи щодо зміцнення національної безпеки України у військовій сфері.

Зокрема, РНБО запропонувала прийняти в установленому порядку рішення про часткову мобілізацію.

Також РНБО доручила СБУ вжити додаткових заходів щодо запобігання витоку інформації щодо підготовки та виконання завдань, покладених на Збройні сили, інші військові формування та правоохоронні органи України.

Крім того, Турчинов призначив генерал-лейтенанта Анатолія Пушнякова командувачем Сухопутних військ ЗС України.