ua en ru

Рада хоче наділити себе правом визнавати організації терористичними за рішенням РНБО

Рада хоче наділити себе правом визнавати організації терористичними за рішенням РНБО Джерело фото:uapress.info

Народні депутати підтримали у першому читанні урядовий законопроект № 1840 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання організацій терористичними". За відповідне рішення проголосували 270 нардепів з 226 мінімально необхідних.

За пропозицією, яка була внесена з голосу під час розгляду даного законопроекту у сесійній залі парламенту, право на визнання організацій терористичними отримає Верховна Рада України за рішенням Ради національної безпеки та оборони України. Натомість у проекті закону пропонувалося наділити таким правом РНБО та Вищий адміністративний суд України.

"Хочу повідомити, що в коаліції... ми домовилися, про те, що парламент визнає організації терористичними за поданням РНБО. Саме така має бути процедура. Тому ми просимо саме в такій редакції має бути прийнято в першому читанні... Тобто не таємне рішення ВАСУ, бо так можна кого завгодно, і мене, визнати терористом, а рішенням парламенту, який визнає організацію терористичною", - заявив лідер Радикальної партії Олег Ляшко з трибуни Раді під час обговорення даного законопроекту у сесійній залі парламенту.

Нагадаємо, Кабмін вніс до Ради цей законопроект 26 січня 2015 р.

Раніше, 25 січня 2015 р. Рада національної безпеки і оборони України на своєму засіданні доручив Кабінету міністрів розпочати процедуру звернення до Гаазького трибуналу про визнання самопроголошених "Донецької народної республіки" і "Луганської народної республіки" терористичними організаціями.

У свою чергу , як заявив на прес-конференції глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінські, у Європейському союзі очікують від України офіційних рішень щодо визнання терористичними організацій ДНР та ЛНР.