ua en ru

Рада підтримала поетапне підвищення на 5 років пільгового пенсійного віку для жінок

Рада підтримала поетапне підвищення на 5 років пільгового пенсійного віку для жінок

Народні депутати підтримали у першому читанні та в цілому урядовий законопроект № 2212 "Про внесення змін до деяких законодавчих акті України щодо пенсійного забезпечення". За відповідне рішення проголосували 238 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Як повідомив міністр соціальної політики України Павло Розенко, враховуючи рішення комітетів Ради, даним законом обмежуються пенсії для інвалідів І , ІІ та ІІІ групи, учасників бойових дій, у тому числі учасників АТО , членів сімей загиблих учасників АТО.

"Також прийнято рішення, щоб за бажанням особи після звільнення з роботи їй відновлюєте за бажанням розмір тієї пенсії, яка обмежувалася на період роботи. Тобто жодного зменшення пенсійних виплат не відбудеться для таких людей", - підкреслив Розенко.

Також норми даного закону не стосуватиметься багатодітних жінок.

У свою чергу, як заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, цей закон не підвищує пенсійний вік.

"Міф про підвищення пенсійного віку до 65 років - це не правда. Другий міф про те, що буде підвищено спеціальний стаж для шкідливих виробництв - це не так. Спеціальний страховий стаж не буде підвищуватися. Третій міф про те, що загальний страховий стаж підвищується один раз у 5 років - це теж не правда. Протягом 10 років лише на 10-й рік вступить в силу рішення про загальний страховий стаж", - заявив Яценюк.

За його словами, цей закон не передбачає скорочення пенсій ні вчителям, ні лікарям, ні тим, хто має низький рівень життя.

"Всі, хто має пенсію нижче 1500 грн, не потрапляють під дію цього закону", - підкреслив прем'єр.

Проте передбачається обмеження пенсій працюючим суддям.

Законопроект пропонує з 1 березня 2015 року передбачити поетапне підвищення на 5 років пільгового пенсійного віку для жінок, а також підвищення на 5 років страхового, а по окремих професіях і спеціального стажу для осіб, які мають право на пенсії за роботу в шкідливих та особливо шкідливих умовах праці та на пенсії за вислугу років.

Також як зазначається у пояснювальній записці, з метою створення умов для стабілізації фінансового стану бюджету Пенсійного фонду України та удосконалення окремих положень стосовно пенсійного забезпечення законопроектом передбачається:

- для обчислення пенсії застосовувати середню заробітну плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за 2012, 2013, 2014 рр.;

- пенсії працюючим пенсіонерам виплачувати у розмірі 85%, але не менше розміру прожиткового мінімуму встановленого для осіб, які втратили працездатність;

- особам у період роботи на посадах, які дають право на призначення спеціальних пенсій (народні депутати, державні службовці та прирівняні до них особи, судді, прокурори та інші), пенсії, призначені відповідно до чинного законодавства України, не виплачувати.

"Прийняття закону України забезпечить збалансування бюджету Пенсійного фонду України та сприятиме ефективному і раціональному використанню бюджетних коштів", - йдеться у пояснювальній записці до документу.

При цьому, обмеження щодо виплати пенсій, не застосовуватимуться на особливий період до осіб, які займають посади державних службовців в Міністерстві оборони, Збройних силах України, інших військових формуваннях та правоохоронних органах та безпосередньо виконують функції із забезпечення обороноздатності держави, та пенсії яким призначено відповідно до закону "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

Осіб, які брали участь в антитерористичній операції та мають статус учасника бойових дій, або стали інвалідами, зокрема, щодо нерозповсюдження норми про відміну виплати пенсії у випадку, коли такі особи після повернення з АТО будуть працювати на вищезазначених посадах.

Нагадаємо, профільний комітет рекомендував Раді підвищити пільговий пенсійний вік для жінок.