ua en ru

Рада хоче ввести кримінальну відповідальність за перевищення військовими командирами влади стосовно підлеглого

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект № 1849 "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексу України (щодо військових злочинів)". За відповідне рішення проголосували 240 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Пропозицію про підготовку даного документі до другого читання за скороченою процедурою підтримало 235 парламентарів.
Законопроектом пропонується:

1. Передбачити кримінальну відповідальність за перевищення військовою службовою особою дисциплінарної влади стосовно підлеглого.

2. Розширити підстави проведення негласних слідчих (розшукових) дій , а саме, щодо можливості їх проведення у кримінальних провадженнях про військові злочини, пов'язані з ухиленням від військової служби (ст. ст. 407-409 КК України), вчинені в умовах особливого періоду, під час проведення антитерористичної операції.

3. Визначити особливості здійснення кримінального провадження в умовах воєнного, надзвичайного стану, особливого періоду або в районі проведення антитерористичної операції.

Так, законопроект пропонує доповнити Кримінальний кодекс України статтею 426-1, визначивши, що:

1. Перевищення військовою службовою особою дисциплінарної влади стосовно підлеглого, що виявилося в завданні побоїв чи вчиненні іншого насильства, карається позбавленням волі на строк до 3-х років.

2. Те саме діяння, якщо воно вчинене щодо кількох осіб або заподіяло легкі чи середньої тяжкості тілесні ушкодження, та/або таке, що має характер знущання або глумлення над військовослужбовцем, карається позбавленням волі на строк від 3-х до 7-ми років.

3. Діяння, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені групою осіб або із застосуванням зброї, або такі, що спричинили тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5-ти до 10-ти років.

4. Діяння, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, караються позбавленням волі на строк від 8-ми до 12-ти років.

"Під дисциплінарною владою слід розуміти встановлену Дисциплінарним статутом Збройних Сил України сукупність прав і обов'язків командирів (начальників) по застосуванню заходів заохочення і стягнення з метою виховання військовослужбовців, забезпечення високої військової дисципліни і попередження її порушень", - йдеться у документі.

Нагадаємо, раніше народні депутати підтримали в першому читанні урядовий законопроект № 1552 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за окремі військові злочини".

Нагадаємо, за період проведення антитерористичної операції станом на 27 серпня 2014 р.порушено 1900 кримінальних проваджень про вчинення злочинів у військовій сфері, за якими проходять 4579 військовослужбовців.