ua en ru

Рада хоче посилити кримінальну відповідальність за військові злочини

Рада хоче посилити кримінальну відповідальність за військові злочини Джерело фото:sq.com.ua

Народні депутати підтримали в першому читанні урядовий законопроект № 1552 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за окремі військові злочини". За відповідне рішення проголосували 238 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Як заявив заступник міністра юстиції України Ігор Бондарчук під час представлення даного законопроекту у парламенті, проект закону розроблено Міністерством юстиції за дорученням прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка з метою посилення кримінальної відповідальності військовослужбовців за вчинення окремих військових злочинів в умовах особливого періоду.

"Проект закону передбачає ввести більш сувору відповідальність за військові злочини, якщо їх вчинили не тільки в умовах воєнного стану, але і в умовах особливого періоду. Під таким періодом розуміється період, що охоплює час мобілізації, воєнний час, а також відбудовний період після закінчення воєнних дій", - сказав Бондарчук, передає кореспондент РБК-Україна.

З цією метою проект закону пропонує внести зміни до статей 402-405, 407-411, 413, 418-421, 425, 426, 428, 435 Кримінального кодексу України (далі - КК), встановивши більш сувору відповідальність за військові злочини, передбачені вказаними статтями КК, якщо їх вчинено не лише в умовах воєнного стану, а й в умовах особливого періоду, під яким розуміється період, що охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій (абзац одинадцятий статті 1 закону України "Про оборону України").

Нагадаємо, за період проведення антитерористичної операції станом на 27 серпня 2014 р. порушено 1900 кримінальних проваджень про вчинення злочинів у військовій сфері, за якими проходять 4579 військовослужбовців.