ua en ru

Путін заявив, що нові умови поставок газу є "тимчасовим рішенням"

Україна після декількох років безуспішних переговорів з РФ зуміла домогтися зниження ціни російського газу. Про коригування умов газового контракту, які українська влада неодноразово називала "кабальними" і які викликали у прем'єр-міністра України Миколи Азарова, за його визнанням, "глуху лють", стало відомо сьогодні після засідання міждержавної комісії. За її підсумками "Газпром" і "Нафтогаз України" підписали доповнення до діючого довгострокового контракту. Як повідомив на прес-конференції Президент РФ Володимир Путін, у відповідності з новим документом ціна російського газу для України знизиться з приблизно 400 дол. за 1 тис. куб. м до 268,5 дол., тобто більш ніж на 30%.

Путін сказав, що вважає нові умови поставок тимчасовим рішенням, "маючи на увазі, що довгострокові домовленості будуть досягнуті". При цьому віце-прем'єр України Юрій Бойко у своєму коментарі для журналістів повідомив, що нова ціна російського газу буде діяти з 2014 р. і до закінчення строку дії довгострокового газового контракту з Росією в 2019 р.

Довгостроковий газовий контракт був укладений між двома країнами в 2009 р., проте незабаром в Україні сталася зміна влади і нове керівництво країни стало вимагати його перегляду. У квітні 2010 р. Україна змогла домогтися знижки на газ у розмірі 100 дол. за 1 тис. куб. м, яка враховується в рахунок орендної плати за перебування Чорноморського флоту РФ у Севастополі після 2017 р. Проте українська влада все одно багаторазово висловлювала невдоволення рівнем цін. Так, Президент країни Віктор Янукович оцінював збитки від контракту, підписаного в 2009 р. тодішнім прем'єром Юлією Тимошенко, в 20 млрд дол. За перевищення повноважень при підписанні договору український суд засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі.

Протягом останніх років розглядалися різні можливості зниження ціни на газ для України, у тому числі російська сторона висувала умови приєднання України до Митного союзу (МС) РФ, Білорусії і Казахстану, а також створення консорціуму з управління українською газотранспортною системою (ГТС). Проте по жодному з можливих шляхів не вдавалося досягти домовленості, і якийсь час здавалося, що обговорення "газового питання" зайшло в глухий кут. В останній рік російська сторона висунула ряд претензій до України. Так, "Газпром" виставив "Нафтогазу України" за недобір газу за підсумками 2012 р. штраф у розмірі 7 млрд дол., які українська сторона відмовилася сплачувати. Пізніше, восени 2013 р., "Газпром" і російська влада стали вимагати в України погашення простроченої заборгованості за газ, поставлений у серпні ц.р., а потім - ще й за жовтневі поставки. Загальна сума боргу називалася на рівні 2 млрд дол. Представники української сторони пізніше відзначали, що "практично досягли домовленості з "Газпромом" про нове відстрочення оплати газу, однак російські партнери поки цього не підтвердили.

Поворотною точкою у відносинах двох країн стало рішення уряду України 21 листопада 2013 р. призупинити укладення угоди про асоціацію з Євросоюзом, яке очікувалося в кінці листопада на саміті "Східного партнерства" у Вільнюсі. Вже на наступний день після прийняття цього рішення стало відомо, що делегація України проводить в Росії переговори за ціною на газ. Лідер опозиційної української фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк заявив, що український Президент найближчим часом оголосить про знижку на російський газ для України в розмірі до 150 дол. за 1 тис. куб. м. В результаті його прогноз практично виправдався - знижка склала близько 130 дол.