ua en ru

Профільний комітет рекомендує Раді підвищити пільговий пенсійний вік для жінок

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендував парламенту прийняти за основу проект закону №2212 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення". Про це повідомляє інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

Як зазначається, законопроект пропонує з 1 березня 2015 року передбачити поетапне підвищення на 5 років пільгового пенсійного віку для жінок, а також підвищення на 5 років страхового, а по окремих професіях і спеціального стажу для осіб, які мають право на пенсії за роботу в шкідливих та особливо шкідливих умовах праці та на пенсії за вислугу років.

Для обчислення всіх пенсій пропонується застосовувати середню заробітну плату в Україні, з якої сплачено страхові внески, за 2012, 2013, 2014 рр. замість чинної норми, де застосовується середня заробітна плата в Україні за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії.

Також працюючим пенсіонерам пропонується виплачувати пенсії у розмірі 85%, але не менше прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, а особам, які працюють на посадах, що дають право на призначення спеціальних пенсій (народним депутатам, державним службовцям та прирівняним до них особам, суддям, прокурорам, та іншим), у період роботи на цих посадах пенсії пропонується не виплачувати.
Крім того, пропонується передбачити, що порядок виплати пенсії (щомісячного довічного грошового утримання) працюючим пенсіонерам, встановлений цим законом, поширюються на пенсіонерів (отримувачів щомісячного довічного грошового утримання) незалежно від часу призначення пенсії.

Під час розгляду законопроекту особливу увагу було приділено питанню порядку виплат спеціальних пенсій. Проектом, зокрема, пропонується не виплачувати пенсії працюючим народним депутатам, суддям, прокурорам, державним службовцям. При цьому, обмеження щодо виплати пенсій, не застосовуватимуться на особливий період до осіб, які займають посади державних службовців в Міністерстві оборони, Збройних силах України, інших військових формуваннях та правоохоронних органах та безпосередньо виконують функції із забезпечення обороноздатності держави, та пенсії яким призначено відповідно до закону "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

Під час обговорення члени комітету внесли пропозиції щодо підтримки осіб, які брали участь в антитерористичній операції та мають статус учасника бойових дій, або стали інвалідами, зокрема, щодо нерозповсюдження норми про відміну виплати пенсії у випадку, коли такі особи після повернення з АТО будуть працювати на вищезазначених посадах.

"Народні депутати підтримали пропозицію рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та доопрацювати до другого читання щодо застосування обмеження виплати пенсії працюючим пенсіонерам як тимчасового заходу із зазначенням терміну дії цієї норми та збереження пенсійних виплат у повному розмірі учасникам антитерористичної операції", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 24 лютого 2015 р. Кабмін вніс до Ради законопроект про поетапне підвищення на 5 років пільгового пенсійного віку для жінок.