ua en ru

Профільний комітет Ради запропонував Кабміну підготувати законопроект про створення резерву нафтопродуктів на 90 днів

Комітет Верховної Ради України з питань палива та енергетики направило в Кабінет міністрів України пропозиції щодо підготовки проектів законів про реформування електроенергетики, створення резерву нафтопродуктів на 90 днів і посилення контролю по виконанню Меморандуму з Європейським Енергетичним співтовариством.

Комітет Верховної Ради України з питань палива та енергетики направило в Кабінет міністрів України пропозиції щодо підготовки проектів законів про реформування електроенергетики, створення резерву нафтопродуктів на 90 днів і посилення контролю по виконанню Меморандуму з Європейським Енергетичним співтовариством. Про це в ході комітетських слухань заявив голова комітету з питань палива та енергетики Микола Мартиненко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Комітет за результатами слухань про стан виконання зобов'язань України, взятих у рамках підписання протоколу про приєднання до Енергетичного співтовариства, рекомендує Кабміну отримати профільними міністерствам і відомствам вжити низку рішень... найближчим часом розробити нормативно-правову базу щодо створення резервів нафти та нафтопродуктів на рівні, який буде достатнім для забезпечення внутрішнього споживання протягом не менше, ніж на 90 днів", - заявив Мартиненко.

Згідно з рекомендаціями комітету, "такий резерв необхідно забезпечити за рахунок учасників ринку і без залучення бюджетних коштів".

У сфері електроенергетики комітет рекомендує уряду прискорити виконання заходів з інтеграції Єдиної електроенергетичної системи України в Союз центральноєвропейської системи.

"Слід розробити і внести законодавчі зміни на підставі зауважень Єдиного Енергетичного співтовариства в частині недопущення подвійного перехресного субсидування у сфері електроенергетики", - заявив Мартиненко.

Також комітет рекомендує Кабміну посилити контроль за виконання меморандуму про взаєморозуміння з Енергетичним співтовариством, який був підписаний в лютому 2014 р.

У газовій галузі комітет запропонував Кабміну підготувати законодавчі зміни, враховуючи "застосування РФ енергетичного зброї, а не тільки військової агресії".

"Слід почати підготовку над новим проектом закону про засади функціонування ринку газу, що буде відповідати вимогам Третього енергетичного пакета. А також почати розробку проекту закону про LNG термінал... Також, не дивлячись на ухвалення парламентом закону про управління Єдиною газотранспортною системою, необхідно вдосконалити механізм недопущення дискримінаційного доступу", - повідомив Мартиненко.

Нагадаємо, за даними Держстату, в Україні (без урахування тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим р. і Севастополя) у серпні 2014 р. роздрібний продаж світлих нафтопродуктів і газу через мережу автозаправних станцій (АЗС), що налічує 6503 одиниці, склала 8 млрд 262,4 млн грн.