ua en ru

ПР остаточно не визначилася з підтримкою законопроекту Лабунської про лікування ув'язнених за кордоном

У Партії регіонів ще не прийняли остаточного рішення про підтримку законопроекту позафракційного народного депутата Анжеліки Лабунської про лікування ув'язнених за кордоном. Про це повідомив член фракції ПР Володимир Олійник.

У Партії регіонів ще не прийняли остаточного рішення про підтримку законопроекту позафракційного народного депутата Анжеліки Лабунської про лікування ув'язнених за кордоном. Про це повідомив член фракції ПР Володимир Олійник (на фото ліворуч), передає "5 канал".

На думку Олійника, підтримка документа сприятиме втечі від правосуддя. Нардеп посилається на досвід Польщі, де 600 із понад 1 тис. відправлених на лікування за кордон ув'язнених зараз знаходяться в розшуку.

Як заявив Олійник, схвалений моніторинговою місією Європарламенту закон не враховує ані важкості хвороби ув'язненого, ані тяжкості скоєних злочинів.

"А якщо, наприклад, злочинець вчинив злочин і завдав шкоди здоров'ю потерпілого. І він просить - віддай гроші, які суд присудив на лікування, і він не віддає. А його родичі забрали, і він поїхав лікувати своє здоров'я - який буде моральний аспект? Ті, хто два мішки вкрав картоплі, будуть нести покарання і лікуватися у нас в Україні, а ті, хто вкрав вагонами, пароплавами, вони можуть за кордоном", - зазначив Олійник.

Нагадаємо, місія Кокса-Кваснєвського вважає проект Лабунської кращою основою для закону про лікування Тимошенко за кордоном. Напередодні Кокс і Кваснєвський закликали владу і опозицію до консенсусу в питанні лікування екс-прем'єра.

Як відомо, опозиція підтримає законопроект Лабунської про лікування ув'язнених за кордоном. Примітно, що сама Тимошенко також просить опозицію якнайшвидше прийняти законопроект Лабунської.

Законопроект Лабунської дозволяє виїзд на лікування за кордон засуджених, які перебували у стаціонарі як мінімум 365 днів, проте лікування не привело до їх одужання. Дозвіл на виїзд у кожному конкретному випадку дає суд на підставі подання пенітенціарної служби. "Приймаючи рішення про лікування за кордоном особи, засудженої до позбавлення волі, суд зобов'язаний одночасно прийняти рішення про звільнення цієї особи від покарання через хворобу", - йдеться в законопроекті. Про те, що із цієї особи також має бути знята судимість, у документі не йдеться.

Втім, згідно з висновком Головного науково-експертного управління ВР, прийняття законопроекту Лабунської може призвести до масового виходу на свободу небезпечних та особливо небезпечних злочинців.

Як відомо, документ №3461 за авторством Лабунської підготовлений для того, щоб дати можливість екс-прем'єру Юлії Тимошенко виїхати на лікування за кордон. За словами Лабунської, поданий нею законопроект є компромісним, проте потребує доопрацювання.

Цікаво, що сьогодні до ВР було внесено ще один законопроект щодо лікування ув'язнених за кордоном. Законопроект №3526 подав позафракційний депутат Володимир Купчак. Текст документа та пояснювальна записка до нього на даний час не доступні.

Додамо, що комітет ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розгляне законопроект Лабунської про лікування ув'язнених за кордоном найближчого понеділка, 4 листопада.

Раніше повідомлялося, що парламент планує розглянути всі три законопроекти про лікування Тимошенко за кордоном 5 листопада.