ua en ru

Порошенко виступив за збільшення кількості представників ОБСЄ на Донбасі

Президент України Петро Порошенко підкреслює необхідність збільшення кількості представників моніторингової місії ОБСЄ, які на Донбасі здійснюють контроль за виконанням мінських домовленостей. Про це він заявив під час спілкування з представниками ЗМІ у Вінниці, передає прес-служба глави держави.

За словами Порошенка, кількість членів спеціальної моніторингової місії ОБСЄ було збільшено з 350 до 500 осіб. "Ми вважаємо, що цього недостатньо. Ми висловили пропозицію про збільшення чисельності місії для того, щоб на кожному з одинадцяти певних пунктів були постійно розміщені спостерігачі ОБСЄ для забезпечення моніторингу режиму перемир'я", - заявив Президент.

Також він відзначив необхідність звільнення всіх заручників, особливо - Надії Савченко. "Сьогодні дві людини постійно на сторінках світових видань - Надія Савченко, яка помирає в Москві, і Борис Нємцов, який був по-звірячому вбитий", - сказав Порошенко.

Президент нагадав, що минулого четверга України почала відведення важкої техніки і озброєння від лінії розмежування на Донбасі як перший крок з виконання Мінських домовленостей. При цьому Порошенко назвав неприйнятними фейковие відводи важкої техніки, які демонструє протилежна сторона. Президент пояснив, що для російського телебачення були зроблені постановочні сцени нібито відведення техніки: колона техніки поїхала, але через деякий час повернулася, і представники місії ОБСЄ не були допущені до тих місць.

Порошенко підкреслив, що Україна у відводі техніки чітко дотримується мінських домовленостей і вимагає від Росії і підтримуваних нею терористів також виконувати їх зобов'язання. Президент додав, що домовленості повинні виконуватися, а в разі їх порушення винні мають нести відповідальність.

При цьому глава держави зазначив, що військові будуть готові в будь-який момент в стислі терміни повернути техніку на попередні рубежі, в разі необхідності дати відсіч ворогу. Однак, за його словами, Україна повинна використовувати навіть найменший шанс перейти від фази військового конфлікту в площину політичного врегулювання. У той же час, за словами Президента, ворог не тільки дестабілізує ситуацію на Донбасі, а й намагається погіршити ситуацію в інших регіонах.

Порошенко зазначив, що СБУ і правоохоронні органи виявляють спроби розхитування ситуації всередині країни на зразок теракту, що стався у Харкові. Петро Порошенко повідомив, що, згідно з даними оперативного розслідування СБУ і ГПУ, теракт в Харкові 22 лютого був організований представниками так званого "Оплот", лідери якого ховаються в Росії, а члени проходять підготовку на російських базах. "Тому ми з вами повинні бути завжди пильними, розуміючи підступність і зухвалість нашого ворога", - підкреслив Президент.

Як повідомлялося, напередодні моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала незначне зниження потоку людей на пропускних пунктах "Гуково" і "Донецьк" (РФ).
Нагадаємо, раніше ОБСЄ отримала відмову самопроголошеної "Донецької народної республіки" (ДНР) у наданні даних про конкретних місцях дислокації відведених озброєнь.