ua en ru

Порошенко ввів у дію рішення РНБО про діяльність Головного ситуаційного центру

Президент України Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 25 січня 2015 р. "Про створення та забезпечення діяльності Головного ситуаційного центру України". Про це йдеться в указі Президента України № 115/2015 від 28 лютого 2015 р.

Контроль за виконанням рішення Ради національної безпеки і оборони України, введеного в дію цим указом, Порошенко поклав на секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександра Турчинова.

Так, згідно з рішенням РНБО від 25 січня 2015 р. з метою забезпечення інформаційно-аналітичного супроводження діяльності РНБО щодо координації і контролю за діяльністю органів виконавчої влади, правоохоронних органів та військових формувань у сфері національної безпеки і оборони у мирний час, в особливий період, у тому числі в умовах воєнного стану, в умовах надзвичайного стану та при виникненні кризових ситуацій, що загрожують національній безпеці України, РНБО визнала за необхідне створення та забезпечення функціонування Головного ситуаційного центру України як програмно-апаратного комплексу зі збору, накопичення і обробки інформації, необхідної для підготовки та прийняття рішень у сфері національної безпеки і оборони.

Забезпечити створення такого центру повинен був секретар РНБО.

Крім того, Міністерству оборони України, Міністерству внутрішніх справ України, Міністерству закордонних справ України, Державній фіскальній службі України, Державній службі України з надзвичайних ситуацій, Адміністрації Державної прикордонної служби України, іншим центральним органам виконавчої влади, Службі безпеки України, розвідувальним органам України доручалося забезпечувати оперативне надання до Головного ситуаційного центру України необхідної для функціонування інформації, зокрема інформації з обмеженим доступом.

Також Державному космічному агентству України було доручено забезпечувати оперативне надання до Головного ситуаційного центру України обробленої, дешифрованої та проаналізованої інформації високої та надвисокої розрізненості із сучасних космічних платформ.

Адміністрація Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України повинна була забезпечити обладнання Головного ситуаційного центру України спеціальним зв'язком, а також засобами криптографічного і технічного захисту інформації.

Нагадаємо, Головний ситуаційний центр при Раді національної безпеки і оборони України розпочав роботу 16 січня 2015 р.