ua en ru

Порошенко установив медаль "70 років визволення України від фашистських загарбників"

Порошенко установив медаль "70 років визволення України від фашистських загарбників"
Президент України Петро Порошенко установив відзнаку - медаль "70 років визволення України від фашистських загарбників".

Президент України Петро Порошенко установив відзнаку - медаль "70 років визволення України від фашистських загарбників". Текст відповідного указу № 829/2014 від 28 жовтня 2014 р. оприлюднений на сайті глави держави.

"З метою гідного відзначення громадян з нагоди 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років та відповідно до пункту 25 частини першої статті 106 Конституції України постановляю: установити відзнаку Президента України - медаль "70 років визволення України від фашистських загарбників", - йдеться в указі

Цим же указом Порошенко затвердив положення про відзнаку, малюнок відзнаки і зразок бланка посвідчення до відзнаки.

Порошенко установив медаль "70 років визволення України від фашистських загарбників"

Згідно до положення, медаллю нагороджуються: учасники бойових дій періоду Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр.; інваліди війни з числа осіб - учасників бойових дій Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр.; колишні неповнолітні (яким на момент ув'язнення не виповнилося 18 років) в'язні концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, створених фашистською Німеччиною та її союзниками в період Великої Вітчизняної війни та Другої світової війни, а також діти, які народилися в зазначених місцях примусового тримання їх батьків; колишні малолітні (яким на момент ув'язнення не виповнилося 14 років) в'язні концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, які визнані інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин.

Медаль виготовляється з латуні і має форму кола діаметром 32 мм. На лицьовому боці медалі - зображення монумента-скульптури "Батьківщина-мати" у місті Києві. У лівій частині знака - напис "1944", у правій - "2014". У нижній частині - зображення лаврової гілки. На зворотному боці медалі у центрі - напис "70 років визволення України від фашистських загарбників" у п'ять рядків. У нижній частині правої сторони - зображення лаврової гілки. Усі зображення і написи рельєфні. Знак обрамлений бортиком. За допомогою кільця з вушком медаль з'єднується з п'ятикутною колодкою, обтягнутою шовковою муаровою стрічкою сірого кольору, з двома смужками синього і жовтого кольорів по краях. Ширина стрічки - 24 мм, ширина смужок - по 2 мм кожна. На зворотному боці колодки -застібка для прикріплення медалі до одягу. Планка медалі являє собою прямокутну металеву пластинку, обтягнуту стрічкою, як на колодці медалі. Розмір планки: висота - 12 мм, ширина - 24 мм.

Водночас Кабінету міністрів України разом з Державним управлінням справами доручається забезпечити за участю Національного банку України виготовлення відзнаки Президента України - медалі "70 років визволення України від фашистських загарбників", бланків посвідчень та футлярів до неї, вирішивши в установленому порядку питання щодо фінансового забезпечення відповідних заходів.

Нагадаємо, раніше сьогодні Порошенко привітав ветеранів Другої світової та учасників АТО з 70-річним визволення України від фашистів.