ua en ru

Порошенко погодив виведення з-під дії закону про люстрацію високопосадових військовослужбовців

Президент України Петро Порошенко підписав закон України № 132-VIII "Про внесення зміни до закону України "Про очищення влади" щодо додаткових заходів із забезпечення обороноздатності держави". Про це повідомляється на офіційному сайті Верховної Ради України.

"Повернуто з підписом від Президента (30.01.2015)", - йдеться у статусі проходження документу.

Закон передбачає, що заборона, передбачена у частині 3 та 4 статті 1 закону про очищення влади не застосовується до осіб вищого офіцерського складу, які обіймали або обіймають посади в органах внутрішніх справ, Службі безпеки України, Міністерстві оборони України, Збройних силах України та інших утворених відповідно до законів військових формуваннях, якщо це обумовлено необхідністю забезпечення обороноздатності держави.

Закон передбачає, що міністр оборони, керівники інших військових формувань мають право вносити за погодженням з комітетом Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони країни подання щодо незастосування до зазначених осіб, заборони займати посади відповідно до закону про люстрації.

Клопотання може також бути внесене до осіб вищого офіцерського складу, які були звільнені з займаних посад Міністерства оборони, Національної гвардії та інших силових органів, щодо яких було застосовано заборона, визначена частиною третьою та четвертою цієї статті. За результатами розгляду відповідного клопотання Президент України приймає рішення. У разі задоволення відповідного клопотання особа вважається такою, щодо якої не застосовано заборони, визначеної статтею 3 та 4 цієї статті.

Цей законопроект розроблений з метою виправлення ситуації, коли були звільнені кадрові генерали, та збереження кадрового потенціалу, які необхідні нам для стратегічного керування нашими військами", - заявив автор даного законопроекту народний депутат з фракції "Народний фронт" Андрій Тетерук.

Нагадаємо, Верховна Рада України підтримала цей законопроект (№ 1841) 27 січня 2015 р. За відповідне рішення проголосували 241 нардеп з 226 мінімально необхідних.

Пізніше, 28 січня 2015 р. Президент України Петро Порошенко схвалив відновлення в посаді люстрованого першого заступника голови Генерального штабу України Геннадія Воробйова.