ua en ru

Рада вивела з-під дії закону про люстрацію високопосадових військовослужбовців

Рада вивела з-під дії закону про люстрацію високопосадових військовослужбовців

Народні депутати підтримали у першому читанні та в цілому проект закону № 1841 "Про внесення змін до закону України "Про очищення влади" щодо додаткових заходів із забезпечення обороноздатності держави". За відповідне рішення проголосували 241 нардеп з 226 мінімально необхідних.

Як повідомив автор даного законопроекту народний депутат з фракції "Народний фронт" Андрій Тетерук, цим законопроектом пропонується виправити ситуацію, коли згідно з законом про люстрацію було звільнено деяких осіб вищого офіцерського складу, якиі вкрай необхідні для підтримання обороноздатності держави у час військової агресії РФ.

"Цей законопроект розроблений з метою виправлення ситуації, коли були звільнені кадрові генерали, та збереження кадрового потенціалу, які необхідні нам для стратегічного керування нашими військами", - заявив Тетерук.

Закон передбачає, що заборона, передбачена у частині 3 та 4 статті 8 закону про очищення влади не застосовується до осіб вищого офіцерського складу, які обіймали або обіймають посади в органах внутрішніх справ, Службі безпеки України, Міністерстві оборони України, Збройних Силах України та інших утворених відповідно до законів військових формуваннях, якщо це обумовлено необхідністю забезпечення обороноздатності держави.

За словами Тетерука, у законі планується передбачити, що міністр оборони, керівники інших військових формувань мають право вносити за погодженням з Комітетом з питань національної безпеки та оборони країни подання щодо незастосування до зазначених осіб, заборони займати посади, щодо яких здійснюються заходи з люстрації.

"Клопотання може також бути внесене до осіб вищого офіцерського складу, які були звільнені з займаних посад Міністерства оборони, Національної гвардії, щодо яких було застосовано заборона, визначена частиною третьою та четвертою цієї статті. За результатами розгляду відповідного клопотання Президент України приймає рішення. У разі задоволення відповідного клопотання особа вважається такою, щодо якої не застосовано заборони, визначеної статтею 3 та 4 цієї статті", - зазначив нардеп.

Нагадаємо, в Україні 16 жовтня 2014 р., набув чинності закон № 1682-VII "Про очищення влади" (про люстрацію).

Міністр оборони України Степан Полторак прийняв рішення про звільнення з посад 5 високопосадових осіб із числа військовослужбовців та 1 державного службовця на виконання закону "Про очищення влади".

Згодом в Міноборони заявили, що люстрація негативно впливає на хід АТО на Донбасі.