ua en ru

Петренко в Ризі поінформував колег з ЄС про початок масштабної оптимізації структури Мін'юсту

Міністр юстиції України Павло Петренко вважає реформування правоохоронних органів основним елементом реформи системи юстиції в Україні. Про це він заявив в ході виступу в четвер, 29 січня, на міністерському засіданні ініціативи ЄС "Східне партнерство" з питань юстиції та внутрішніх справ в Ризі (Латвія).

Міністр звернув увагу, що першим кроком напрямку реформи правоохоронної системи стало прийняття в 2014 р. нового закону України "Про прокуратуру", схваленого Венеціанською комісією. "Законом суттєво скорочені функції прокуратури, оптимізована сама система органів прокуратури, не позбавлена властивої їй функції загального нагляду", - зазначив Петренко.

Що стосується реформування органів внутрішніх справ, то, як наголосив Петренко, вона проходить в рамках Стратегії, прийнятої українським урядом у жовтні 2014 р. "Мета - перетворити міністерство внутрішніх справ в орган європейського зразка і сформувати в його складі поліцію як головний орган забезпечення громадської безпеки", - зазначив глава Мін'юсту.

Петренко поінформував європейських колег і про початок масштабної оптимізації структури Міністерства юстиції. Він пояснив, що необхідність оптимізації викликана застарілими методами роботи і неефективністю системи управління.

Міністр нагадав, що 21 січня рішенням Кабінету міністрів України були ліквідовані Державна виконавча та Державна реєстраційна служби, а їх функції передані Міністерству юстиції. Також, за словами міністра, відбулося скорочення центрального апарату міністерства та територіальних органів юстиції.

"Оптимізація структури дозволить звільнити додатковий фінансовий ресурс, який буде спрямований на збільшення заробітних плат працівникам, які працюють в органах юстиції, а розроблена спільно з міжнародними експертами система оцінки ефективності роботи співробітників забезпечить підбір кваліфікованих кадрів", - зазначив Петренко.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що міністр юстиції заявив про те, що третя хвиля очищення органів виконавчої влади від вищих чиновників, які працювали під час президентства Віктора Януковича, розпочнеться в березні.