ua en ru

Пан Гі Мун: Чергові ядерні випробування в КНДР стануть провокацією і порушенням резолюції СБ ООН

Чергові ядерні випробування, що імовірно готуються в КНДР, стануть провокацією і порушенням резолюції Ради Безпеки ООН N2094. Таку заяву зробив сьогодні генеральний секретар організації Пан Гі Мун, передає Reuters.

КНДР не може і далі кидати виклик Раді Безпеки і безпосередньо загрожувати міжнародному співтовариству, підкреслив глава ООН. Він також підтвердив, що його поінформували про можливу підготовку ядерних випробувань на території республіки, проте уточнив, що яких-небудь точних даних не має.

Нагадаємо, РБ ООН одноголосно прийняла резолюцію N2094 7 березня ц.р. у зв'язку з здійсненим в КНДР 12 лютого підземним ядерним випробуванням. У резолюції підтверджена прихильність Ради політико-дипломатичного вирішення ядерної проблеми Корейського півострова і поновленню з цією метою шестисторонніх переговорів. Позначена перспектива призупинення або зняття санкцій у разі виконання КНДР вимог, що містяться в даній і попередніх резолюціях РБ ООН.

Ситуація на Корейському півострові загострилася в березні 2013 г., коли влада КНДР виступили з низкою жорстких заяв, не виключаючи можливості застосування ядерної зброї. Пхеньян також попередив іноземних дипломатів, що після 10 квітня 2013 не зможе гарантувати їхню безпеку.

Читайте також: Загострення ситуації навколо ядерної програми КНДР негативно позначається на рейтингу Південної Кореї, - Moody's.