ua en ru

Опозиція на чолі з Аун Сан Су Чжі перемогла на парламентських довиборах у М'янмі

У М'янмі перемогу в парламентських довиборах отримала опозиційна партія "Національна ліга за демократію" на чолі з лауреатом Нобелівської премії миру Аун Сан Су Чжі. Згідно з оголошеними сьогодні даними виборчої комісії М'янми, партії вдалося отримати 40 з 45 місць, передає Reuters.

Лідер "Ліги", що провела роки під домашнім арештом, назвала підсумок голосування початком нової ери в історії країни. Вона також відзначила, що результати даних довиборів зможуть спонукати Захід ослабити санкції, накладені на державу.

З моменту останньої участі цієї опозиційної партії в загальних виборах пройшло вже 20 років. У 1991 р. партія отримала більше 80% місць в парламенті М'янми, проте правлячий режим проігнорував результати виборів. У листопаді 2010 р. "Національна ліга за демократію" бойкотувала загальні вибори до парламенту, які, на думку опозиції, стали операцією по передачі хунтою влади соратникам в особі РСР. Під час тих виборів Аун Сан Су Чжі, що два десятиліття боролася з режимом, була в черговий раз поміщена під домашній арешт.

У М'янмі 30 березня 2011 р. була офіційно розформована військова хунта, що управляла країною майже 50 років. Передача влади цивільному уряду пройшла за закритими дверима, про неї було оголошено після завершення церемонії. Кабінет міністрів очолив Президент М'янми Тейн Сейн.

Наступні загальні вибори до парламенту М'янми пройдуть в 2015 р. Підтримувана військовими правляча партія на даний момент все ще зберігає більшість у парламенті.