ua en ru

ООН: Греція неправомірно заблокувала вступ Македонії в НАТО (доповнення)

Міжнародний суд Організації Об'єднаних Націй (ООН) виніс вердикт за позовом колишньої югославської республіки - Македонії - проти Греції, що стосується суперечки двох країн з приводу назви "Македонія". Суд зробив висновок, що Греція порушила двосторонні домовленості 1995 р. з Македонією, коли в квітні 2008 р. наклала вето на вступ Македонії до блоку НАТО. Про це йдеться в прес-релізі суду.
У 2008 р. Греція заблокувала заявку Македонії на членство в Північноатлантичному альянсі, пославшись на неврегульований спір з приводу назви колишньої югославської республіки. Афіни заперечують проти суверенної назви "Македонія", оскільки в Греції є однойменна історична область.
Слід зазначити, що цим рішенням суд не зобов'язав Грецію відкликати свої заперечення.
17 листопада 2008 р. Македонія звернулася зі скаргою на Грецію до Міжнародного суду ООН. Колишня югославська республіка, яка отримала незалежність в 1991 р., вважає, що Греція порушила двосторонню угоду, укладену в 1995 р., а саме - параграф 1 статті 11, в якому Греція зобов'язується "не заперечувати проти вступу Македонії до міжнародних, багатосторонні та регіональні організації та інститути, членом яких є Греція ", якщо Македонія вступає в такі організації під ім'ям "колишня югославська Республіка Македонія".
У 1993 р. Рада Безпеки ООН відобразила у резолюції 817 тимчасову назву "колишня югославська Республіка Македонія". Радбез ООН рекомендував Генеральній Асамблеї ООН прийняти Македонію в члени організації і тимчасово іменувати цю державу "колишньою Югославською Республікою Македонією" до врегулювання розбіжностей, що виникли у зв'язку з назвою республіки.
У процесі переговорів пропонувалися альтернативні назви держави - "Новая Македонія", "Верхня Македонія", "Славо-Македонія", "Македонія (Скоп'є)" та інші. Проте Греція наполягає на тому, що будь постійну назву Македонії не повинно включати слово "Македонія".
Суперечка ускладнюється неоднозначністю поняття "Македонія". Під історичної Македонією розуміють Македонське царство, що існувала в IV столітті до н.е. Близько 90% історичної Македонії знаходиться на території сучасної Греції. Також назву Македонія використовується для відсилання до географічного регіону на Балканах, який на 52% розташований в Греції, на 37% - у колишній Югославській Республіці Македонія, на 9,5% - у Болгарії та на 1,5% - в Албанії.