ua en ru

ОБСЄ оприлюднила текст мінського протоколу

Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) оприлюднила текст протоколу, підписаного в Мінську тристоронньої контактною групою в форматі Україна-Росія-ОБСЄ.

Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) оприлюднила текст протоколу, підписаного в Мінську тристоронньої контактною групою в форматі Україна-Росія-ОБСЄ. Документ опублікований на сайті ОБСЄ.

Свої підписи під протоколом поставили екс-Президент України Ленонід Кучма, посол Росії в Україні Михайло Зурабов, представник ОБСЄ Хайді Тальявіні, а також представники самопроголошених "Донецької народної республіки" та "Луганської народної республіки" Олександр Захарченко та Ігор Плотницький.

Протокол включає наступні пункти:

1. Забезпечити негайне двостороннє припинення застосування зброї.

2. Забезпечити моніторинг та верифікацію з боку ОБСЄ режиму незастосування зброї.

3. Здійснити децентралізацію влади, в тому числі шляхом прийняття Закону України "Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей" (Закон про особливий статус).

4. Забезпечити постійний моніторинг на українсько-російському державному кордоні та верифікацію з боку ОБСЄ зі створенням зони безпеки у прикордонних районах України та Російської Федерації.

5. Негайно звільнити всіх заручників і незаконно утримуваних осіб

6. Прийняти закон про недопущення переслідування і покарання осіб у зв'язку з подіями, що сталися в окремих районах Донецької і Луганської областей України.

7. Продовжити інклюзивний загальнонаціональний діалог.

8. Вжити заходів для поліпшення гуманітарної ситуації на Донбасі.

9. Забезпечити проведення дострокових місцевих виборів у відповідності з Законом України "Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей" (Закон про особливий статус).

10. Вивести незаконні збройні формування, військову техніку, а також бойовиків і найманців з території України.

11. Прийняти програму економічного відродження Донбасу й відновлення життєдіяльності регіону.

12. Надати гарантії особистої безпеки для учасників консультацій.