ua en ru

Обама підписав закон про нові санкції проти Росії

Обама підписав закон про нові санкції проти Росії
Президент США Барак Обама підписав законопроект "Акт на підтримку України", що дозволяє йому вводити нові санкції проти Росії.

Президент США Барак Обама підписав законопроект "Акт на підтримку України", що дозволяє йому вводити нові санкції проти Росії. Про це повідомляє Reuters.

При цьому глава Білого дому уточнив, що в даний час про додаткові обмеження не йдеться.

Також Обама повідомив, що найближчим часом США мають намір активно працювати разом з європейськими союзниками для удосконалення нинішніх санкцій проти Росії.

Разом з тим Обама зазначив, що у США зацікавлені в економічному зростанні та стабільності в Росії. Як зазначив глава Білого дому, у випадку "необхідних кроків" з боку Москви режим санкцій може бути згорнутий.

Раніше представник Білого дому Джош Ернест заявив, що Барак Обама має намір підписати схвалений раніше Конгресом законопроект, що дозволяє вводити санкції проти Росії.

"Акт на підтримку свободи України - 2014" був схвалений американським Конгресом минулого тижня. Документ надає право американському Президентові вводити нові обмежувальні заходи відносно Росії, а також передбачає надання військової допомоги Україні.

У Вашингтоні не раз наголошували, що документ має рекомендаційний характер. Він не передбачає негайного введення нових санкцій і початку поставок летального озброєння в Україну, однак дозволяє Президенту зробити це у випадку, якщо він вважатиме це за необхідне.

Сенатори голосували за проект закону двічі - на розгляд виносилися дві версії документа. Підсумковий законопроект виявився менш жорстким, ніж первинний. Білий дім домігся, щоб із проекту закону був видалений пункт про кодифікування нині діючих антиросійських санкцій. У іншому разі всі введені Президентом США тимчасові санкції відносно Росії набували б статус постійно діючих, а їх скасування зажадало б складної процедури. Також з тексту прибрали пункт про наділення України, Грузії та Молдови статусом "основних союзників США поза НАТО".