ua en ru

Нацбанк провокує черговий перерозподіл влади, - нардеп

Якщо Верховна Рада України підтримає ініційований Національним банком України законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов'язаних з банком осіб", в Україні може бути запущена третя хвиля перерозподілу влади, після якої може загинути економіка країни. Таку думку висловив народний депутат України Вадим Денисенко (Блок Петра Порошенка), виступаючи у середу в ході круглого столу "Кредити МВФ і стабільність гривні. Міфи і реальність".

"На жаль, на сьогоднішній момент ми можемо чітко говорити, що в державі, цілком ймовірно, буде запущений третій перерозподіл капіталу. Перший був в 90-і, другий - в часи Януковича. Зараз Нацбанком внесений закон про відповідальність власника банку. Насправді, з одного боку, це дуже хороша, правильна ідея. Але з іншого боку закон виписаний так, що якщо він буде прийнятий завтра, по суті, в країні буде запущений третій перерозподіл капіталу", - вважає депутат.

За словами Денисенка, завдяки дуже розпливчастим нормам закону щодо кінцевого власника банків, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) буде мати можливість "за безцінь" забирати будь-які активи у акціонерів фінансових установ. "Через наші суди можна буде відібрати у людини на абсолютно законних підставах те чи інше майно. Оцінювач цього майна буде свій. Як оцінює свій оцінювач, ми всі знаємо. І актив, який грубо кажучи, коштує 100 млн грн буде оцінено в 1 млн грн", - підкреслює Денисенко.

За прогнозами нардепа, саме така перспектива, з урахуванням специфіки роботи українських судів, може стати реальною після прийняття закону. "Давайте не забувати, що цілком реально, що ми стоїмо на межі третього перерозподілу власності взагалі в державі. Нас чекає третє розподілі і останнє. Після якого економіки взагалі може не бути", - підсумував він.

Нагадаємо, раніше в парламент був внесений законопроект №2085, згідно з яким акціонери/кінцеві бенефіціари банків несуть відповідальність перед вкладниками фінансових установ усім своїм майном, а також можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності за незадовільні економічні показники банків. Експерти неодноразово висловлювали стурбованість такою ініціативою, оскільки вона може негативно позначитися на інвестиційному кліматі країни в цілому.