ua en ru

Нардепи включили до порядку денного Ради проект Порошенка про внесення змін до Конституції

Народні депутати підтримали внесення до порядку денного роботи Верховної ради України законопроект № 4178а "Про внесення змін до Конституції України (щодо повноважень органів державної влади та місцевого самоврядування)".

Народні депутати підтримали внесення до порядку денного роботи Верховної ради України законопроект № 4178а "Про внесення змін до Конституції України (щодо повноважень органів державної влади та місцевого самоврядування)". За відповідне рішення проголосували 277 нардепів.

Цей проект закону, внесений до ВР Президентом України Петром Порошенком, передбачає децентралізацію влади та одноосібне право на звільнення Президентом керівника Служби безпеки України, Генпрокуратури та Державного бюро розслідувань, із чітким відокремленням від необхідності надання згоди на це з боку Верховної Ради України.

Право Парламенту на призначення та звільнення голови Антимонопольного комітету пропонується скасувати, і, таким чином, дане право залишити за Президентом.

Більшість у Верховній Раді пропонується перейменувати з "коаліції депутатських фракцій" на "парламентську коаліцію". Тобто пропонується утворювати більшість у парламенті за рахунок індивідуального членства у коаліції. Також пропонується скасувати імперативний мандат, який зобов'язував депутатів входити до складу депутатської фракції тієї політичної сили, від якої вони обрались.

Повноваження коаліції залишаються незмінними - більшість вносить пропозиції Президенту щодо кандидатури прем'єр-міністра України, а прем'єр-міністру - пропозиції щодо кандидатур членів уряду.

Пропонується, що кандидатура голови уряду вноситься Президентом "з урахуванням пропозиції парламентської коаліції".

Міністр оборони України, міністр закордонних справ України призначаються Верховною Радою України за поданням прем'єр-міністра України, яке погоджене з Президентом України.

Також зміни до Конституції передбачають реформу місцевого самоврядування.

Зокрема, суб'єктами адміністративно-територіального устрою країни замість областей, районів, міст, селищ мають стати лише три одиниці - регіони, райони, громади. Кількість і назви регіонів залишаються незмінними і відповідають кількості та назвам областей.

Пропонується скасувати місцеві адміністрації, але паралельно пропонується побудувати нову схему безпосереднього впливу в роботі органів місцевого самоврядування за рахунок представників Президента в областях, районах, містах Києві та Севастополі.

До повноважень представників Президента у мирний час входить:

- здійснення нагляду за виконанням Конституції та законів України;

- здійснення нагляду за законністю і правопорядком, додержанням прав і свобод людини і громадянина;

- координація діяльності територіальних органів центральних органів виконавчої влади.

В умовах надзвичайного або воєнного стану представники голови держави спрямовують та організовують діяльність усіх територіальних органів центральних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

За запропонованими змінами, Президент і представники Президента можуть зупиняти рішення органу місцевого самоврядування - сільської, селищної, міської, районної, обласної ради та їх виконавчих органів. Одночасно Президент має звернутися до Конституційного суду щодо відповідності конкретного акту Конституції, а представники Президента - до суду щодо відповідності конкретного акту законам. І якщо Конституційний суд або суд встановить, що місцевий орган самоврядування порушив Конституцію або закон, Президент матиме право на дострокове припинення його повноважень.

Згідно із запропонованими змінами до Конституції, представники Президента матимуть прямий вплив на діяльність місцевих органів виконавчої влади, але призначатимуться без впливу з боку Верховної Ради.